Published On: Uto, ožu 18th, 2014

Ashdown: Kada sam otišao iz BiH 2006. godine stvari su bile puno bolje nego danas

Bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown ocijenio je danas u Sarajevu da je za prvih deset godina nakon rata BiH bila djelom napretka, odnosno predvodila aktivnosti na putu ka europskim integracijama u regiji, ali tijekom posljednjih 10 godina je krenula natrag.

”To je opasan put. BiH danas je daleko od ciljeva za 2014. godinu. Kada sam otišao 2006. stvari su bile puno bolje nego danas. Politika međunarodne zajednice danas je politika neangažmana i očekivanja da će vrijeme učiniti svoje.

Međutim, jasno je da neće. Poruka je međunarodnoj zajednici da današnji pristup ne funkcionira’, kazao je Ashdown, koji sudjeluje na Rose-Roth seminaru, čija je tema ‘Sigurnost i demokratizacija u jugoistočnoj Europi: Jačanje stabilnosti, promoviranje reformi’.

Izrazio je istinsku zabrinutost i tugu zbog svega što je ranijih godina učinjeno, a što je do danas propalo.

”Nedavni nemiri trebaju biti poziv i za međunarodnu zajednicu i za bh. političare. Demontracije ne predstavljaju zavjeru i nisu etnički zasnovane, već predstavljaju vrisak bola i ljutnje zbog načina vladavine. Njihova je poruka jasna – pozabavite se našim problemima i povedite nas u bolju budućnost”, kazao je Ashdown.

Po njegovim riječima, političari trebaju služiti narodu i preduzeti odgovornost za budućnost zemlje.

”Na prvo mjesto bh. političari trebaju staviti politiku utemeljenu na vladavini prava, umjesto politike razdvajanja. Trebaju prestati s trošenjem novca koji trebaju usmjeriti na izgradnju sigurne budućnosti”, tvrdi Ashdown.

Neki političari u BiH, dodaje, ”igraju na kartu Moskve ili još opasniju kartu slavenstva, te se nadaju da će nelegalni referendum na Krimu omogućiti sličan referendum u BiH, a s druge strane Rusija ne radi ništa da to obeshrabri”.