Published On: Sri, lis 13th, 2021

Asfaltira se most kojem Komšić ne zna izgovoriti ime…

Posao na jednom od najvažnijih infrastrukturnih objekata koji se trenutačno grade u Hrvatskoj primiče se kraju. Ekipa HTV-a prva se prevezela preko Pelješkog mosta i snimila asfaltiranje, koje je počelo jučer.

Nasred Pelješkog mosta bijeli dim iz vrućeg asfalta. Postavlja se prvi sloj.

Lijevani asfalt je specifičan, kao što vidite, nemamo valjaka na ugradnji, on ima nešto veću žitkost i nešto veći udio bitumena nego standardni asfalti i nije toliko čest u našoj cestogradnji, objasnio je Ivica Granić, voditelj radova na asfaltiranju Pelješkog mosta iz tvrtke CRBC.

Ovakva vrsta asfalta specifična je po tome što je otpornija na prodiranje vode i soli i samim time pruža dugotrajniju zaštitu konstrukcije, rekao je za HTV inženjer Hrvatskih cesta na gradilištu Pelješkog mosta Davor Perić.

Kad se na dva traka u cijeloj dužini mosta izlije asfalt, na njega će se postaviti drugi sloj, takozvani habajući asfalt. Nakon toga slijedi isti posao na druga dva.

Očekujemo da ćemo postavljanje asfalta na dva traka s pločanske strane mosta završiti za 15 dana, a na druga dva traka, s neumske strane, postavit ćemo do kraja studenoga, najavio je Chen Yong, inženjer na gradilištu Pelješkog mosta iz CRBC-a.

Asfaltiranje mosta nije jedino što se u ovom trenutku ondje radi.

– Ugrađuju se ograde za zaštitu od vjetra, završava se bojenje antikorozivnim premazom te se završavaju neki radovi na pristupnim cestama neposredno uz most, istaknuo je Perić.

I još jedan vrlo zahtjevan posao obavljaju alpinisti na stupovima mosta.

– Prva faza je pranje stupova visokotlačnim peračem, druga faza je impregnacija mosta za duži rok trajanja betona, naveo je Ivica Beović, alpinist iz Omiša.

Ekipa HTV-a, provozala se ali uz posebnu dozvolu voditelja gradilišta Pelješkim mostom, na kojem bi radovi trebali biti završeni do kraja godine./HMS/

guest
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Zoki
Zoki
10 mjeseci prije

Još mi ne ide u glavu da su muslimani i njihova podguzna muha Sejdo Komšić mislili kako će uspjeti zabraniti Hrvatskoj spajanje mostom dviju hrvatskih obala preko hrvatskog suverenog teritorija na moru. Pa gdje im je bila pamet? Umjesto koridora bez mosta, dobili su most bez koridora bez ikakve šanse da se to stanje promijeni.

Koro
Koro
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
10 mjeseci prije

Pa vidi šta rade u BiH. Misle da mogu raditi šta hoće. Čak i na teritoriji Hrvatske.

Napaćeni Bošnjo
Napaćeni Bošnjo
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
10 mjeseci prije

Standard: nekome ba to u centrali padne na ono malo pameti, svi se bolan slože…. zeleni mediji dobiju zapovijed i hajka počne. Šabanija se naloži, euforija krene, 100ka svršava od sreće i svi uglas grakću pyzdarije. Na prvom koraku padnu uz veliki tresak od kojeg ih guzica boli mjesecima, al ne priznaju da su neupućeni, neobrazovani i praktički većinom nepismeni. Medresu smatraju dovoljnim stupnjem obrazovanja. Ne treba ba više…. Hafiz je vrh vrhova.

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  Napaćeni Bošnjo
10 mjeseci prije

Ići đonom na onoga od koga tražiš koridor na moru! Pa takav način komunikacije uistinu je prikladan samo nekulturnoj i nepismenoj šabaniji iz Sarajstana. Nakon njihova nimalo prijateljskog stava, ne bi im nitko dao morski koridor, sve i da su sukladno pravu mora imali pravo na koridor, a nisu. Koridor je stvar dogovora između država kojih se on tiče, a ne pomorskog prava.
Po stilu pisanja bih rekao da si ex. Mile Anesteziolog. Jesam li u pravu?

Napaćeni Bošnjo
Napaćeni Bošnjo
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
10 mjeseci prije

Oni imaju pravo na neškodljiv prolaz. To mogu dobiti. I jedino to i više ništa. Hrvati drže Neum i cijeli jug, tako da šabanija tamo nema šta da traži. Smiješne su mi njihove harange na Hrvatsku, još kad su narajcali debelu krmaču smučili su mi se u smislu vanjske politike koja se kod njih vodi “na crno”, bez konsenzusa i “na divlje”, a i svi koji ih podržavaju a to je praktički 90% njih. Obzirom da su uglavnom nepismeni, malo njih zna šta je zemljopisna karta i čemu služi, pa ne vide ni BIH i kim je ista okružena sa zapada i istoka. Jedan pogled na kartu kazuje doslovno sve. Ali, kako bi šnjoko znao šta je karta? Kako bi nepismeni šaban znao da šta god hoće da radi van granica BIH, MORA u većoj ili manjoj mjeri pitati Srbe i Hrvate? Kako bi znao da mu Srbi i Hrvati određuju? Kako bi on to znao sa dva razreda osnovne, a hodža neće da mu to kaže?

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
10 mjeseci prije

Čuveno “Bošnjačko pomorsko društvo” i barba Halil – još uvijek oplačem od smijeha kad se tog bošnjačkog cirkusa sjetim…

Pula
Pula
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
10 mjeseci prije

Ha ha ha… Good

Rope
Rope
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
8 mjeseci prije

Haso,zaboravio si na Lucku kapetaniju Konjic ta mi se cini bolja od pomorskog drustva???

mpo
mpo
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
9 mjeseci prije

Nisu oni mislili da mogu spriječiti nego su bili uvjereni da Hrvatska nema tu platežnu moć i podršku EU pa da će prodat muda pod bubrege svom biračkom tijelu. Kao, oni su nekakav inat nanijeli Hrvatskoj, a zapravo se nije imalo čim graditi.

Njihovo kukanje odzvanja bolje nego ikoja simfonija 😀

Hrvatska jest EU i kada je projekt opravdan graditi će se. To oni nemogu da shvate. I sada federalni mediji govore o “punopravnom članstvu” u EU, kao da postoji nekakvo “nepunopravno”. Ili si u EU ili nisi. Kada uđeš tu ostaješ ako ne odlučiš da izađeš sam. Ako nisi stalno si u čekaoni iz koje možeš izletjet kao što je Turska izbačena.

Idući veliki graditeljski podvig Republike Hrvatske treba biti kanal Sava-Drava-Dunav da pokrene gospodarsko jačanje Slavonije, najviše opustošene ratom. Od tog koristi mogu imati i posavski hrvati u Bosni koji nikad neće dočekat da Federacija napravi išta na području riječnog i željezničkog razvoja.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  mpo
7 mjeseci prije

đđ

Anonimac
Anonimac
10 mjeseci prije

TREBA GA NAZVAT SEJDOVA CUPRIJA.

Koro
Koro
10 mjeseci prije

Što je lijep most.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
10 mjeseci prije

A da postavimo i kakav prikladan mural ili triptih sa Komšinim likom pored mosta, pa kad se kakvom djetetu pripiški, … da ne dužim..

Pula
Pula
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
10 mjeseci prije

Bolje Alju…

102 HVO
102 HVO
Šta ti kažeš na ovo?  Pula
9 mjeseci prije

Ni sjucajno. Koji ste VI Hrvati koji vrijedjaju Bosnjake ? Ja Bosnjak HV Vukovar, HVO Odzak BiH , HVO Orasje BiH 91-95. Za Dom. Previse je ovdje osoba koje nemaju pojma o domovinskom ratu. Zivjela Hrvatska i Bosna i Herzegovina

Filip
Filip
Šta ti kažeš na ovo?  102 HVO
8 mjeseci prije

Popišam ti se na Bosnu.

Risovčanin
Risovčanin
10 mjeseci prije

Neka pati komu smeta. .

Pula
Pula
10 mjeseci prije

Ja znam. Prljeušečki most, ne?

Napaćeni Bošnjo
Napaćeni Bošnjo
10 mjeseci prije

“Ispred zgrade hitna sada svira,
odvode nam dragoga Bakira.
Plače Bake, plače i Sebija,
gradit će se Pelješka ćuprija…”