Published On: Uto, ruj 29th, 2020

ARMENSKO MINISTARSTVO OBRANE “Turski F-16 lovci srušili su naš vojni avion, pilot je mrtav”

Armensko ministarstvo obrane objavilo je da je turski borbeni avion F-16 srušio armenski borbeni avion SU-25. Avion je, tvrde ruski mediji, srušen u armenskom zračnom prostoru. Pilot je, kako su naveli, poginuo.

Informaciju je objavio portal Russia Today, koji je pod snažnim utjecajem službenog Kremlja.

Kako piše BBC, turske vlasti demantirale su tvrdnje.

Podsjetimo, već danima traju sukobi Armenije i Azerbajdžana. Rusija na čelu s predsjednikom Vladimirom Putinom podržava Armeniju, a Turska na čelu s Tayyipom Erdoganom podržava Azerbajdžan, prenosi Index.

Ako je informacija o turskom rušenju armenskom F-16 istinita, to znači da se Turska otvoreno uključila u vojni sukob Armenije i Azerbajdžana, što bi dramatično destabiliziralo regiju.

Prije nekoliko sati Ankara je objavila da će poduprijeti odgovor Azerbajdžana “armenijskoj agresiji”, piše RT. Armenske su vlasti ranije kazale kako su spremne koristiti ruske balističke rakete ako Turska pomogne Azerbajdžanu F-16 avionima.

Zasad u sukobima poginulo oko sto osoba

Gotovo sto ljudi, među kojima i civili, poginulo je u borbama između snaga Armenije i Azerbajdžana oko sporne regije Nagorno-Karabah.

Nagorno-Karabah je odcijepljena regija koja se nalazi unutar Azerbajdžana, no vode je etnički Armenci i podržava ih Armenija. Od Azerbajdžana se odcijepila u ratu 1990-ih, no nije međunarodno priznata.

Ta je samoproglašena država objavila da su poginula 84 njezina vojnika od nedjelje te da je bilo i civilnih žrtava.

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev rekao je da je u armenskom granatiranju od nedjelje ubijeno 10 civila. Nije bilo službenih informacija o žrtvama među azerbajdžanskim vojnim snagama.

Borbe su počele prije tri dana, a sada se prelijevaju i izvan Nagorno-Karabaha.

Ministarstvo kaže da je dron pogodio autobus

Armensko ministarstvo obrane reklo je da je armenski civilni autobus u Vardenisu – gradu u Armeniji na granici s Azerbajdžanom i daleko od Nagorno-Karabaha – zahvatila vatra nakon što ga je pogodio azerbajdžanski dron, ali da se zasad čini da nitko nije ozlijeđen.

Azerbajdžansko ministarstvo obrane reklo je da je armenska vojska iz Vardenisa granatirala azerbajdžansku regiju Daškesan. Armenija opovrgava ta izvješća.

Armenija i Azerbajdžan međusobno se optužuju za napade daleko od zone sukoba Nagorno-Karabaha, u najgorem izbijanju borbi od 1990-ih koje bjesne već treći dan dok broj civilnih žrtava raste.

Svaki prelazak na opći rat mogao bi uvući regionalne sile Rusiju i Tursku.

Moskva ima obrambeni savez s Armenijom, dok Ankara podupire Azerbajdžan.

Službeni Baku tvrdi da Turci ne sudjeluju u borbama.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na trenutačni prekid vatre i smirivanje sukoba u telefonskim pozivima predsjednicima dviju zemalja, rekao je vladin glasnogovornik Steffen Seiber u utorak./HMS/