Published On: Ned, ožu 7th, 2021

Armenija napustila Pjesmu Eurovizije zbog političke krize

Armenija se povlači iz ovogodišnjeg izdanja Pjesme Eurovizije zbog političke krize u zemlji nastale nakon vojnog poraza od Azerbejdžana oko Nagorno Karabaha, javila je armenska javna televizija, prenosi Beta.

„Nedavni događaji, malo vremena i drugi objektivni razlozi onemogućuju učešće Armenije“, objavila je armenska javna televizija na svom Twitter nalogu.

Popularno europsko natjecanje za Pjesmu Eurovizije treba biti održano u svibnju u Nizozemskoj, pobjednici prethodnog natjecanje.

Armenija prolazi kroz turbulentno razdoblje od kada je izgubila rat s Azerbejdžanom za kontrolu nad separatističkom enklavom Nagorno-Karabah, u jesen 2020. godine.

Premijer Nikol Pašhinijan bio je primoran prihvatiti primirje potpisano pod pokroviteljstvom Moskve, kojim je potvrđen gubitak velikih dijelova Nagorno-Karabaha i azerbejdžanskih zona koje je Armenija kontrolirala gotovo 20 godina, i formiran sigurnosni pojas oko separatističke oblasti.

Od potpisivanja tog sporazuma premijera osporava oporba i optužuje ga za izdaju. Od prošlog tjedna i poziva glavnog stožera za ostavku Pašinijana održani su brojni prosvjedi./HMS/