ARBITRAŽA Slovenski političar huška na rat: “Hrvatska šalje specijalce i brodove u Istru, možemo očekivati sukob”

Slovenski premijer Miro Cerar našao se u prilično nezavidnoj situaciji nakon što je sazvana sjednica parlamentarnog odbora za obranu na kojoj se treba raspravljati o spremnosti slovenske vojske za slučaj zaoštravanja spora s Hrvatskom oko arbitražne presude o granici.

Drugim riječima, riječ je o provjeri slovenske vojske za slučaj eventualnog rata s Hrvatskom.

Sazivanje ovakve sjednice, makar iza zatvorenih vrata, u prilično neugodnu situaciju na međunarodnom planu stavlja Miru Cerara, pa nije čudno da je isti zatražio da se sjednica otkaže. To je i sam rekao poručivši kako takva sjednica šalje “krive signale”.

Sjednicu tog odbora s temom “Spremnost slovenske vojske na moguće konflikte pri implementaciji arbitražnog sporazuma” sazvao je prošlog tjedna za četvrtak, 14. rujna, predsjednik tog odbora Žan Mahnič, inače zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera i oporbenog čelnika Janeza Janše.

Cerar je u izjavi za javnost, koju je prenio njegov kabinet, ocijenio da je predložena tema “potpuno neprimjerena” jer se Slovenija zauzima za mirnu politiku nenasilja, iako je odlučna u namjeri da se presuda arbitara provede. Zato je pozvao inicijatore da sjednicu otkažu.

“Slovenija je odlučna u tome da se provede odluka arbitražnog suda, no to treba osigurati političkim sredstvima, temeljem vladavine prava i članstva u euroatlantskim organizacijama”.

Zbog toga je sazivanje parlamentarnog odbora za obranu na navedenu temu po ocjeni premijera Cerara potpuno neprimjereno.

Premijer ne želi da se sjednica održi

Premijer je pozvao Mahniča da svoj prijedlog povuče, stoji u izjavi ureda predsjednika slovenske vlade od prije nekoliko dana i dodaje se da on poziva da se o tome jasno očituje i predsjednik države Borut Pahor, koji je po Ustavu zapovjednik oružanih snaga.
No, sjednica koju je sazvao opozicioni Mahnič ipak će se, kako stvari stoje, održati. To je jučer potvrdio i sam Mahnič.

Odgovarajući na poziv premijera da otkaže sjednicu zakazanu za četvrtak poslijepodne, Mahnič je na konferenciji za novinare kazao da to nije očekivao od premijera koji je stručnjak za ustavno pravo i zna da je zakonodavna grana vlasti nezavisna i odvojena od izvršne.

Mahnič je kazao da se čudi Cerarovom pozivu i zato što je u jeku migracijske krize u zakon o obrani baš na inzistiranje Cerara unesena odredba da u kriznim situacijama policiji može pomagati i vojska. “Zato je rasprava o spremnosti vojske na krizu uz moguću primjenu arbitražne presude sasvim legitimna”, kazao je Mahnič novinarima.

Na konferenciji za medije koju je sazvao za ovu priliku Mahnič je rekao da iz ureda Mire Cerara cure informacije i da je čuo da hrvatska vlada šalje dva broda, jedan kod Umaga i jedan u okolicu Pule. Na brodovima su navodno pripadnici specijalnih jedinica Hrvatske vojske, a ne obalna straža, tvrdi Mahnič. “Njihov cilj je spriječiti provedbu arbitražnog sporazuma”, kaže Mahnič.

“Hrvatska je spremna braniti svoju zemlju, ali ne znamo kako će to napraviti”, rekao je Mahnič.

“Ne daj Bože da dođe do konflikata, koje možemo očekivati s hrvatske strane”, dodao je Mahnič koji je napao Cerara da ne radi ništa po ovom pitanju.

“Hrvatska je spremna koristiti sve snage da spriječi implementaciju arbitraže”, kaže Mahnič i traži provjeru vojske.

Da će sjednicu bojkotirati već su najavili članovi odbora iz više stranaka, a posebno iz Stranke modernog centra koju vodi premijer Cerar, javljaju slovenski mediji.

Iz ureda predsjednika Boruta Pahora poručeno je u vezi s kontroverznim sastankom kako predsjednik stalno ističe da arbitražnu presudu treba primijeniti na miran način, onako kako je bio zaključen i arbitražni sporazum u vrijeme kad je on vodio vladu, no da ne može utjecati na otkazivanje parlamentarne sjednice jer su parlamentarni odbori posebna i nezavisna tijela.

Tko je Mahnič?

Žan Mahnič je predsjednik spomenutog Odbora za pitanja obrane o spremnosti vojske. Ujedno, on je, kako je već spomenuto, član Slovenske demokratske stranke (SDS), čiji je predsjednik bivši slovenski premijer Janez Janša. No, ono što prvo upadne u uči vezano uz čovjeka koji želi provjeriti spremnost vojske za eventualni sukob s prvim susjedom je činjenica da je prilično mlad. Mahnič je rođen 12. siječnja 1990. godine u Kranju. Studirao je na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani. Godine 2009. prvi je put izabran u Izvršni odbor Slovenske demokratske mladeži, gdje je bio potpredsjednik, a onda je postao i predsjednikom. Od 2010. godine član je općinskog vijeća Gorenja vas- Poljane. U parlament je izabran prvi put na prijevremenim izborima 2014. godine.

Dnevnik.ba

more recommended stories