Published On: Fri, Jul 28th, 2017

ARAPSKI TURISTI U SARAJEVU: Porasli dotok novca selefijama i prostitucija u predgrađima

„Odmor u Bosni. Arapski novac i sekularni strahovi”, naslov je teksta u listu „Standard” u kojem Adelheid Wölfl piše o “tisućama turista iz arapskih zemalja koji svakog ljeta dolaze u Bosnu i Hercegovinu.” Autorica teksta piše da lokalne selefije od turizma zarađuju mnogo novca radeći kao vozači ili turistički vodiči. „Sekularni Bosanci su zabrinuti”, piše pored ostalog u austrijskom listu „Standard”.

„Trenutno u Sarajevo tjedno iz zaljevskih zemalja slijeće 25 zrakoplova. Saudijcima od lipnja više nije potrebna viza za dolazak u Bosnu. Mnogi Bosanci smatraju da su Arapi „nekulturni“ i strahuju da će sa takvim turistima ojačati selefije na Balkanu. Osim toga se u Sarajevu mogu vidjeti žene prekirivene burkom koje se prvi put usuđuju muževe držati za ruku. Turisti iz zaljevskih zemalja se, također, suočavaju sa muslimankama u Sarajevu koje ne nose burku. U predgrađima Sarajeva, gdje su Arapi često smješteni, u porastu je i prostitucija.”, prenosi Deutsche Welle.

„Arapi ne dolaze kako bi “islamizirali” nego zato što priroda odgovara onom kako oni zamišljaju raj. Međutim, problem je što su mnogi turistički vodiči bosanske selefije. Nitko ne zna koliko novca zarađuju. Skoro sve se plaća u gotovini i nije oporezovano. Samo je jasno da je dotok novca za esktremističke zajednice veliki. Međutim, ne radi se samo o tome. Prema navodima stručnjaka s Univerziteta u Sarajevu Vlade Azinovića bosanskohercegovačke snage sigurnosti su protiv nekoliko bosanskih selefija, koji rade za Arape, pokrenule istragu zbog njihovih veza s militantnom scenom u Bosni i inozemstvu.”

„Nedavno su veleposlanstva zaljevskih zemalja zatražila od arapskih turista da ne agažiraju bosanske selefije kao vozače, turističke vodiče, dadilje ili tjelohranitelje. Međutim, nitko to ne sluša. Na turističkim destinacijama se uglavnom vide selefije s tipičnim dugačkim bradama i kratkim pantalonama kako predvode Arape. Za Bosnu i Hercegovinu je turizam važan izvor prihoda, ali arapske posjete dolaze u društvo u kojem je prisutno nepovjerenje između tri velike nacionalne grupe. Za razliku od putovanja u Kitzbühel arapski turisti ovdje kod nemuslimana i sekularista izazivaju strah”, piše “Standard”, a prenosi Deutsche Welle./HMS/