Published On: Čet, lis. 12th, 2017

ARAPI U ŠOKU: U Sarajevu više nigdje, ni u koje vrijeme, nema besplatnog parkiranja

Lokalne vlasti u Sarajevu smislile su originalni recept kako riješiti problem parkiranja vozila u gradu zagušenom lošim cestama i velikim prometom i to tako što će potpuno ukinuti besplatni parking.

Kako u četvrtak prenose lokani mediji, ovog tjedna počela je provedba odluke po kojoj se u sve tri parking-zone na području grada uvodi naplata od 0 do 24 sata, uključujući tu i dane vikenda i praznika.
Kao i u brojnim drugim europskim gradovima parking se u Sarajevu do sada plaćao radnim danima u razdoblju od 7 do 20 sati, dok je parkiranje u noćnim satima te nedjeljom i praznicima bilo besplatno.
Šokirani vozači počeli su tražiti objašnjenje za uvođenje ovakvog ‘harača’ kakvoga nema nigdje drugdje u glavnim gradovima država regije.

Iz Komunalnog poduzeća ‘Rad’, koje upravlja javnim parkirnim površinama, stiglo je objašnjenje kako je zapravo riječ o uredbi vlade Sarajevske županije, za koju nitko nije znao niti čuo, a donesena je još 2016. godine.
Do sada se nije se primjenjivala jer je, kako tvrde iz ‘Rada’, kasnila nabavka i postavljanje parkirnog automata za plaćanje.
“Parkiranje se od sada naplaćuje 24 sata prema članku 20. te uredbe”, kazao je Mirza Ramić, glasnogovornik ‘Rada’.
Skupo parkiranje
Parkiranje u Sarajevu je razmjerno skupa zabava jer u najužoj gradskoj zoni za to treba izdvojiti dvije konvertibilne marke odnosno jedan euro po satu.

Onima koji tu obvezu pokušaju izbjeći komunalni redari najprije ostave opomene, a nakon toga slijedi blokada kotača ‘lisicama’, za čije uklanjanje valja platiti dodatnih 30 KM odnosno 15 eura.
Kako riješiti taj problem u noćnim satima, kada ne rade ni banke niti pošte gdje bi trebalo platiti kaznu, u ‘Radu’ se nisu mogli dosjetiti pa su pribjegli kompromisnoj odluci: u noćnim satima i vikendom onima koji ne plate ostavljat će opomene.
No za svaki slučaj, i danju i noću, ordinirat će pauk-služba, a ako oni odnesu automobil za koji nije plaćen parking vlasnika će to stajati stotinjak eura.

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer