Published On: Čet, ruj 5th, 2013

Arapi o dadiljama iz BiH: Ne želimo da nam odgajaju djecu!

Prošlo je više od četiri mjeseca od objavljivanja natječaja Vlade Katara, preko kojeg su namjeravali uposliti više žena iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kambodže, Vijetnama i Bangladeša kao spremačice, kućanice i dadilje. Za te usluge Arapi plaćaju od 200 do 250 dolara mjesečno, prenosi portal Klix.ba

Vlada te zemlje angažirala je više od deset agencija koje su odabrale najbolje kandidatkinje za navedene poslove, ali, kako pišu katarski mediji, još uvijek nitko iz BiH i Makedonije nije otišao u tu zemlju po ovom konkursu.

– Nije bilo zahtjeva za spremačice, kućanice i dadilje iz Bosne i Hercegovine – kazali su za katarski list The Peninsula iz najveće agencije posrednice pri zapošljavanju preko navedenog konkursa.

Iz agencija su poručili da ne namjeravaju u natječaj uvoditi druge zemlje nakon što nije iskazana želja za europskim radnicima.

Na upit zbog čega nitko nije iskazao želju za radnicima iz naše zemlje, iz agencija su poručili da ne znaju.

– Ne znamo razlog zbog čega je to tako i ne želimo nagađati. Sve što možemo reći je to da nitko ne želi domaćice, spremačice i dadilje iz Europe”, kazali su iz agencija.

Navedeni list istražio je eventualne razloge među građanima Katara. Dobili su zanimljive odgovore.

– Ne želimo da nam djecu odgaja žena iz Europe. Želimo odgajateljice iz Azije – kazala je jedna žena.

No, iz agencija su poručili da je velika potražnja za navedene poslove iz zemalja kao što su Filipini, Nepal, Šri Lanka, Kenija i Etiopija.

Građani Bosne i Hercegovine, koji žive u Kataru, smatraju da Bosanke i Hercegovke ne bi trebale dolaziti u tu državu na Arapskom poluotoku kako bi radile kao spremačice, jer se pod tim podrazumijeva da budu sluge u kućama bogatih arapskih obitelji.

– Žene tretiraju veoma loše. Trenutno u Kataru borave žene iz Indije, Indonezije, Etiopije, Nepala te s Filipina, koje rade kao sluškinje, bez ikakvih prava i nerijetko bivaju zlostavljane. Također, plaće su minimalne. Plaćaju im od 200 do 250 dolara, što uopće nije dovoljno za život u Dohi – kazao je za Klix.ba jedan Bosanac koji trenutno živi u Kataru.

dnevno.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare