Published On: Pon, pro 19th, 2016

Arapi koji su pljačkali BIH bit će protjerani…

Služba sa poslove sa strancima Bosne i Hercegovine najavila je protjerivanje više od 300 stranaca zbog utaje poreza i nelegalne kupovine nekretnina. Uglavnom je riječ o državljanima zemalja Perzijskog zaljeva, a prve Arape izbacit će iz države već idućeg tjedna, ispričao je šef Službe Slobodan Ujić, piše Klix…
Posebno je naglasio da se u proces uključilo i Tužiteljstvo BiH koje je tražilo dostavljanje dokumentacije o ilegalnoj kupovini nekretnina i osnivanju fiktivnih kompanija u susjednoj nam zemlji. Nakon duge i kompleksne istrage, bh vlasti otkrile su oko 500 fiktivnih društava prijavljena na lažnim adresama posjeduje oko 600 stambenih i poslovnih prostora.
Ilegalni ulazak u zemlju
Temeljni kapital takvih kompanija bio je oko 2.000 konvertibilnih maraka ili nešto manje od 8.000 kuna, a u vlasništvu su imali nekretnine vrijedne stotine tisuća maraka. Neki vlasnici živjeli su ilegalno, neki uopće nisu imali registriran ulazak u državu, a neki su zloupotrebljavali radne dozvole ili uvjete izdanih viza.
Kako je Hassan Haidar Diab napisao, državljani arapskih zemalja nemaju mogućnost izravne kupovine nekretnina u Bosni i Hercegovini pa su to riješili preko ovlaštenih tvrtaka i odvjetničkih ureda.
Čini se da je ova akcija tek početak pucanja arapskog balona u susjednoj državi. Prisjetimo se samo nedavno postavljenog kamena temeljca za Buroj Ozone City, megaprojekt na brdima iznad Sarajeva, najavljene vrijednosti veće od 15 milijardi kuna, piše Raif okić u komentaru za Express.hr.
Mesić kao počasni gost
Jedan od gostiju na svečanosti polaganja kamena temeljca bio je i bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić. “Ovakvih projekata bi trebalo biti više, ali je važno da investitori pokazuju interes za BiH i uopće za jugoistok Europe. Ovo treba biti poruka da se na ovom i drugima mjestima isplati ulagati. Današnji potez puno znači za ekonomiju BiH, ali i za njene susjedne zemlje”, izjavio je tom prilikom Mesić.
Osim toga, relativno nedavno otvoren je i prvi turistički grad namijenjen arapskom stanovništvu. Sarajevo Resort Ovsenik nalazi se u Tarčinu, nekoliko kilometara izvan Sarajeva. Početak gradnje prije nekoliko godina najavljivan je praktički istim riječima kao i Buroj Ozone City. “Velika je to investicija, nasušno potrebna bh gospodarstvu i svaku birokratsku prepreku treba ukloniti”, govorili su tada bosanskohercegovački političari. Danas, u Ovsenik mogu ući samo Arapi, a lokalno stanovništvo osuđeno je na fizičke poslove u luksuznom naselju.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>