Published On: Sub, velj 22nd, 2014

APSURDISTAN: Platformaški ministar pravde na sudu zbog korupcije

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo ovih dana provodi završne procesne radnje, nakon kojih će se donijeti konačna odluka u pogledu postojanja krivične odgovornosti federalnog ministra pravde Zorana Mikulića(SDP), prvoosumnjičenog u aferi u vezi s nabavkom elektronskih narukvica za osuđenike.

Ovo je za Dnevni avaz potvrdio glasnogovornik Tužiteljstva KS Alem Hamzić, dodavši da aktivnosti ovog tužiteljstva idu u pravcu podizanja optužnice u ovom predmetu.

Istraga Tužiteljstva u ovom predmetu traje od ljeta prošle godine. Federalna uprava policije podnijela je, naime, 26. lipnja te godine Tužiteljstvu izvještaj protiv ministra, jer je u svojstvu odgovorne osobe prekoračio granice službenog položaja, tako što je kompaniji “Unis Telekomunikacije” Mostar omogućio da avansno u cijelosti naplati usluge elektronskog nadzora osuđenika, koje su fakturirane iako nisu isporučene tijekom 2012. godine. 

Na ovaj način, kako je istaknuto, prekršen je Zakon o javnim nabavkama BiH, a federalni proračun oštećen za 683.163 KM.

Hamzić je za Dnevni avaz potvrdio da Kantonalno tužiteljstvo u drugom predmetu protiv Mikulića, predsjednika FBiH Živka Budimira (SPP) i drugih osoba, koji su optuženi za teška krivična djela, među kojima su i nezakonita pomilovanja, primanja i davanja dara ili drugih oblika koristi i protuzakonito posredovanje, po nalogu Općinskog suda Sarajevo poduzima radnje radi usklađivanja optužnice sa zakonom.

– Kako se radi o složenom predmetu s obimnom dokumentacijom, postupajući tužitelj kontinuirano radi na njemu, kako bi usklađenu optužnicu mogao poslati prema nadležnom sudu u Sarajevu, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena – kazao je Hamzić.

Podsjetimo, Općinski sud Sarajevo zaprimljenu optužnicu od Tužiteljstva BiH dostavio je Kantonalnom tužiteljstvu da je uskladi s odredbama Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH.

Prema ovoj optužnici, Budimir, Mikulić i ostali u 33 točke se terete za zloupotrebu položaja ili ovlasti, primanje i davanje dara ili drugog oblika koristi, kao i protuzakonito posredovanje.

Osim njih dvojice, optuženi su i federalni zastupnik Željko Asić (SPP), Budimirov savjetnik Petar Barišić, Mikulićev pomoćnik Hidajet Halilović, zatim Saud Kulosman i Armin Kulovac.