Published On: Pon, svi 30th, 2022

APSURD: Umjesto da ga Ustavni sud smijeni on im piše podneske

Zahtjevom se od Ustavnog suda BiH traži da proglasi neustavnim odredbe koje isključivo konstitutivnim narodima daju mogućnost da u okviru Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS, kao vitalni interes proglase sve što žele i tako blokiraju sve zakonodavne postupke – ističe se.

Iz Komšićevog kabineta kažu da ne mogu samo konstitutivni narodi biti adekvatno zastupljeni u izvršnim i pravosudnim organima vlasti, utjecati na ustavne amandmane, a time i ustavne reforme, odlučivati kada je u pitanju organizacija organa javne vlasti, te da jedino oni odlučuju o sustavu javnog informiranja, kao i to da ne mogu samo konstitutivni narodi imati mogućnost da svako pitanje proglase vitalnim nacionalnim interesnom.

Navode iz kabineta i da je to diskriminatoran način u kojem pripadnici Ostalih/manjina i građana Bosne i Hercegovine nemaju nikakva prava u tom procesu.

– Prema sadašnjim rješenjima, nečija etnička pripadnost je važnija od sposobnosti, obrazovanja, znanja i vještina. Zar je moguće da se u državi BiH, netko tko se izjašnjava kao Bosanac i/ili Hercegovac smatra manjinom u svojoj državi. I to nije slučaj samo s građanima i pripadnicima Ostalih, jer svaka osoba u ovoj državi mora imati jednaka prava što je temelj svake demokracije. Sve drugo je segregacija i diskriminacija, koja u konačnici rezultira autokracijom kao metodom obnašanja vlasti – navode iz Komšićevog kabineta.

Zahtjevom se traži da se utvrdi i da su odredbe kojim se svaka odluka/zakon mora usvojiti u oba parlamentarna doma, Zastupničkom i Domu naroda, i to u istovjetnom tekstu nespojive s principom demokracije, obvezom primjene principa međunarodnog prava, zabranom diskriminacije i zaštitom ljudskih prava uopće, koji su sastavni dio Ustava BiH kao njegov Aneks I.

Upozoravaju da je takav sustav neodrživ te da dovodi do daljnjih podjela u društvu, a od BiH pravi državu u kojoj ne postoji potpuna demokracija jer postoje “samo konstitutivni narodi, a svi drugi su u podređenom položaju”.

– Zastupnike u Zastupnički dom biraju građani na slobodnim izborima, dok izaslanike u Dom naroda ili Vijeće naroda imenuju političke stranke u okviru političkog dogovora i ti gornji domovi vrše udar na temeljnu demokraciju jer ne predstavljaju legitimnu volju glasača, što mora biti promijenjeno – smatraju u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

guest
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Đikan
Đikan
1 mjesec prije

Ova b,uda,la pijana sa bakirom radi protiv nas muslimana, svima je jasno da mu je najvažnije svađati nas da ostane sjediti u gov,narskoj stolici. Neki dan se osunetio, raja priča na veliko po sarajevu, kažu sad je lojalan skroz, fuj gade

1Anonimac
1Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

Skutori, zasto I kako vas Islamisti ovoliko g.ze u BiH!?

Allah je velik - američki šuupak je još veći!
Allah je velik - američki šuupak je još veći!
Šta ti kažeš na ovo?  1Anonimac
1 mjesec prije

Samo da Putin kazni ukrajinske fašiste i da natakari šuupka Zeleta 😉 – onda i mi BiH ćafiri takarimo Komića 😎 …

Odin
Odin
Šta ti kažeš na ovo?  1Anonimac
1 mjesec prije

Baš,, na 23% pravi ste jebači,,

Danilo V
Danilo V
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

Prvo mu osunetio hanummmu Hajdo iz Gunje..a njega isamarali ko svaku slinu..kad je ono reko u kameru da je Kakir bio u Trezoru..dok mu je Seka svrsavala pod Kurjakom ..doktorat”..
Dosli Hajdo i Osmica..i nalupali mu aplauze..a od tada mu Hajdo ne izbiva iz kuce..i postao kucni ljubimac..hanummin..

anonimno
anonimno
1 mjesec prije

On je inteligentno tanak.Njegova imtligencija je nivo tjelesne temperature, ali bori se za stolicu na kojoj sjedi , a nista ne radi i ni za sto ne odgovsra.Normalno plata da ne vjerujes.Od licnog dohodka,monitela, automobila , reprezentacije , raspolaganje novcom itd.Po meni predsjednistvo je visak ove drzave.U istom imas Komsica i Djaferovica koji nisu ni za sta.

vitina
vitina
1 mjesec prije

Ima li išta podmuklije i podlije kad se pričom o pravima najmalobrojnijih i naj ne zaštićenijih boriš za nacionalizam najbrojnijih.
Stvarno je ova pijandura nedostižno ljudsko dno.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

On koji je uzurpirao mjesto hrvatskom predstavniku ko fol brine se za manjinska prava drugih naroda iz BIH.
Većeg g.l.u.p.s.o.na.majka više ne rađa .Zemljo otvori se .Pa zna li on šta priča ,pa je li moguće da je on stvarno g.l.u.p ili se pravi .Nevjerovatno.

Real
Real
1 mjesec prije

Taman kad misliš da te ništa ne može iznenaditi od ovog lika on izjavi kako zastupnike u zastupničkom domu biraju građani, a zastupnike u dom naroda biraju stranke, pa zastupnici u zastupničkom domu su članovi stranaka, nisu valjda vanzemaljci

Neron
Neron
1 mjesec prije

Posljednji pokušaj rušenja Daytonskog MIROVNOG sporazuma “legalnim putem” 🤦

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
1 mjesec prije

Svi na noge,izaci na izbore i glasati za ovog covjeka!
Svaki glas za njega je glas protiv uzepe bolesti.
Uzepe ideja ce biti porazena.
Tekbiiiirr!!🤠😎

Allah je velik - američki šuupak je još veći!
Allah je velik - američki šuupak je još veći!
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
1 mjesec prije

Po časnom Šerijatu su demokracija i izbori najstožije zabranjeni 🙁 – pravi muslimani odsjeku glave opoziciji i onda dovijeka vladaju 😎 – na opće zadovoljstvo svih poštenih muslimana 😎 !

Haso, Haso 😎 – pa Ti si tata-mata za Šerijat i sahih-hadise 😎 !

Tekbir 😎 – umalo da zaboravim 🙂 !

Last edited 1 mjesec prije by Allah je velik - američki šuupak je još veći!
kvaternik
kvaternik
1 mjesec prije

Doji li ga ovaj, doji!!!

abs123
abs123
1 mjesec prije

Komšo traži od Usgavnog suda da presudi da Daytonski sporazum nije u skladu sa Daytonskim sporazumom. Logično

RvatiJesuTurci
RvatiJesuTurci
1 mjesec prije

Samo jako predsjedniče naš! Zlatni ljiljan Armije RBiH je pencilin za ujke, a svog Zlatnog ljiljana je herojski zaradio, a evo kako: Načelnik štaba 101. mot. brigade Armije RBiH: Željko Komšić je izvršio upad u HVO rov i izvršio zarobljavanje svih HVO vojnika u tom rovu i time omogućio udar na desno krilo neprijatelja koji se kasnije povukao. Željko Komšić: Uspjeli smo ih slomiti, to je bilo vrlo viteški i nakon toga smo osvojili cijelu gredu, onda smo sišli i donjeli municije, oružija… nema čega nije bilo! Tada sam osjetio te 94′ da smo prava vojska, vojska kojoj dadneš naređenje i vojska koja izvrši to naređenje!

Nije Jozo
Nije Jozo
1 mjesec prije

UĆA KENJAC

AC/DC
AC/DC
1 mjesec prije

“””Prema sadašnjim rješenjima,
nečija etnička pripadnost je važnija od sposobnosti”””
Reče Sejdo i osta živ!
Ubi te sposobnost, sve cvjeta u tvoja tri mandata?
Đubre nebi nikad sjedilo na stolici da mu nije “etničke pripadnosti”!!!