Published On: Sri, velj 9th, 2022

APSURD: Ono što je u Srpskoj, to ima da bude državno, ono što je na Musali, u Sarajevu, to entitet renta državi…

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uskoro bi i službeno moglo postati podstanar u zgradi u kojoj funkcionira, a na koju pravo vlasništva sada polažu Željeznice Federacije Bosne i Hercegovne.

U Ministarstvu muk o ovoj odluci, a državno Pravobraniteljstvo čeka sudsku odluku poslije čega će razmatrati mogućnost zaštite imovinskih interesa BiH.

Prije više od mjesec Ministarstvo vanjskih poslova BiH dobilo je informaciju da je zgrada u kojoj djeluje, sada u vlasništvu Željeznica Federacije BiH. Odluka je to Općinskog suda u Sarajevu, potvrđeno je u Željeznicama Federacije BiH, koje su od Ministarstva vanjskih poslova BiH zatražile da podnese zahtjev za zakup dijela zgrade u kojem rade. O tome u Ministarstvu danas šute.

”Pravobraniteljstvo BiH će sačekati odgovor odnosno dostavu određene odluke koja je donsesena, pa će na osnovu toga odlučiti o onome što je neophodno poduzeti vezano za zaštitu imovine i imovinskih interesa države BiH”, kazao je Ismet Velić, zamjenik pravobranitelja BiH.

Stručnjak za imovinsko-pravne odnose Esad Hrvačić pojašnjava da nepostojanje Zakona o državnoj imovini u BiH nije prepreka za ovakve odluke.

”Postoje slučajevi gdje se pravo vlasništva upisuje u korist subjekata koji imaju upisano pravo vlansištva ili raspolaganja i korištenja i to je kada se grubo primjenjuje Zakon o stvarnim pravima. Postavlja se u pitanje je li Zakon o stvarnim pravima u koliziji sa Zakonom o državnoj imovini, odnosno odlukama visokog predstavnika, odnosno odlukama ustavnih sudova. Zato treba, u ovom slučaju odlučiti Federacija BiH jer se radi o federalnom propisu”, dodao je Esad Hrvačić.

”U svakom slučaju radi se o imovini koja se vjerovatno u narednom periodu biti obuhvaćena Zakonom o denacionalizaciji i restituciji i biti vraćena ili na neki drugi način obeštećen izvorni vlasnik”, istaknuo je Muharem Cero, stručnjak za državnu imovinu.

Tko je i zašto dopustio da bez pravne borbe vlasništvo nad ovom zgradom bude upisano na Željeznice Federacije BiH, u državnom parlamentu ministarku Biseru Turković pitao je i poslanik Mijo Matanović.

Odgovor još nije dobio.

”Bez prejudiciranja ishoda postupka pozivam nadležne službe na maksimalnu uključenost u predmetni proces raspolaganja državnom imovinom te hitno djelovanje u cilju zaštite interesa BiH”, zaključio je Mijo Matanović, zastupnik u ZD PSBiH.

Zgrada oko koje se sada spore Ministarstvo inostranih poslova BiH i Željeznice Federacije, poznatija kao zgrada Zemaljske vlade II, na listi je nacionalnih spomenika BiH. To dovoljno govori o značaju ovog kulturnog dobra iz 1886. godine, piše BHRT.

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
ARISTOTEL
ARISTOTEL
3 mjeseci prije

NEVJEROVATNO JE KAKO SE LUDAČKI KREIRAJU NEKAKVI PROBLEMI OD NIČEGA. ŠTA JE PROBLEM. NIŠTA,TAČNO JE DA JE TO ZGRADA ŽELJEZNICA I DA MINISTARSTVO TU BORAVI KAKO BORAVI. I SAD NASLOVI KAO FRAPANTNO, UŽASAVAJUĆE…. ZAISTA POTPUNO LUDAČKA ZEMLJA. JESTE OD ŽELJEZNICA NIJE OD MINISTARSTVA I NEKA SE TO RJEŠAVA. KOLIKO SE MILIJARDI SPRDI NA BUDALEŠTINE MOGLI SU NOVU ZGRADU NAPRAVITI DESET PUTA.

Mura
Mura
Šta ti kažeš na ovo?  ARISTOTEL
3 mjeseci prije

Tu je zgradu jugoslavija izgradila.

Mura
Mura
Šta ti kažeš na ovo?  Mura
3 mjeseci prije

Ja ču pred smrt svojih 6 nekretnina (upravo kupujem i sedmu) minirati i sravniti sa zemljom da mi se đeca ne tuku oko toga.

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
3 mjeseci prije

Miss Peggy Turlković ,bljak

Last edited 3 mjeseci prije by Bruce Lee 🐉🐲
Izmetbegović
Izmetbegović
3 mjeseci prije

Musliman=problem=nered=kriminal=glupost=rubrika za ne vjerovati😁

Covke
Covke
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
3 mjeseci prije

Šta je škutori

Krešimir ...
Krešimir ...
Šta ti kažeš na ovo?  Covke
3 mjeseci prije

Ništa potu,rico izdajnička ! Sta ima kod tebe ??

Mura
Mura
3 mjeseci prije

Naslov je odličan. Nisam dalje čitao. Ugledah onog akrepa u hiigabu i bacih sve.

Krešimir ...
Krešimir ...
3 mjeseci prije

Kukala im majka ,ova pot,urad nema nista svoje ,cak ni ime a htjeli bi drzavu PA TO MORA ICI U GINISOVU KNJIGU REKORDA . Vratite se korjenima tu je vas spas jedini…..ili UČITI LETITI….