Published On: Fri, Oct 2nd, 2015

APSURD: I dok Tuzla daje novac Sarajevu, Tuzlacima prijeti novo smanjenje plaća


TUZLA – Najava smanjenja plaća proračunskim korisnicima u Tuzlanskom kantonu za pet posto uzburkala je sindikalne redove, iz kojih poručuju da neće pristatni ni na kakve uštede preko njihovih leđa, te prijete masovnim prosvjedima ako se to dogodi. U isto vrijeme Tuzlanski kanton i ovaj mjesec je dio poreza od PDV-a koji je uplaćen u ovom kantonu poklonio građanima kantona Sarajeva. To su oni građani , za koje Konaković Dino , šef Sarajevskog kantona tvrdi da rade pet puta više od građana Tuzlanskog kantona. Možda se premijer Sarajevskog kantona prevario pa je htio reći da građani Sarajevskog kantona troše pet puta više od građana drugih kantona u FBIH. Osim toga možda i rade i kreću se pet puta više jer taj novac ne može se potrošiti sjedeći. Veliki je fizički napor potrošiti pare Bihaćkog, Zeničkog, Tuzlanskog, Goradždanskog, Mostarskog, Livanjskog i ZHŽ kantona. Trebalo bi rasteretiti građane Sarajevskog kantona od te muke i obveze i jedan dio posla potrošnje PDV-a vratiti na teret ostalih kantona u FBIH. Jer nije pošteno da samo Sarajlije “rade” jel tako. Tako je…

Nakon što je premijer TK Bego Gutić izjavio da deset milijuna maraka, nužnih za stabilizaciju proračuna, namjerava namiriti umanjenjem plaća zaposlenih u javnom sektoru ili ukidanjem regresa, jučer je održan prvi neformalni sastanak s predstavnicima sindikata.
“Danas smo tražili da nam se službeno dostave varijante ušteda u proračunu s obrazloženjem. Na prvom narednom sastanku razmatrat ćemo taj dokument”, kazao je juče Farhrudin Šahović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata TK, te naglasio da će Sindikat, sukladno zakonu učiniti sve da spriječi smanjenje plaća.
“Poznat je stav sindikata o umanjenju prava radnika. Nećemo dopustiti nikakvo umanjenje plaća. I prethodni sazivi Vlade su to pokušavali. Mi to nismo dozvolili i nećemo ni sada”, kazao je Šahović.
Iako je val smanjenja plaća krenuo od zastupnika, koji su prije nekoliko dana glasali da im novčanici budu tanji za 15 posto primanja, iz sindikata poručuju da isto očekuju i od ostalih dužnosnika, pa da se tek onda zagrabi i od proračunskih korisnika.
“Nećemo dopustiti da se ovo koristi kao argument za umanjenje naših plaća. Nema govora o umanjivanju prava zaposlenika, koji ionako imaju minimalne plaće”, kazao je Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja.
Dodaje da su Vladi u više navrata nudili neke druge načine ušteda kroz samu organizaciju cijelog obrazovnog sustava.
Proračun Tuzlanskog kantona nagomilao je deficit od 100 milijuna maraka, čiji se dio, bar prema najavama iz Vlade, pokušava namiriti umanjenjem osobnih primanja.
“Jedna od mjera za stabilizaciju proračuna je početak razgovora sa sindikatima o eventualnom smanjenju novih plaća”, kazao je nedavno Gutić.
Prema planu Vlade, mogućnost smanjenja plaća ima dvije varijante. Prva je da plaće budu smanjene za pet posto, a druga je da se uzme jedan dio regresa, a jedan dio smanjenjem plaće za tri do četiri posto.