APSOLUTNI HIT: Pogledajte fotografiju koja će ući u povijest

Čelnici svjetskih najmoćnijih ekonomija (G7) u ponedjeljak su summit u Bavarskoj završili dogovorom o smanjenju uporabe fosilnih goriva i prvi put postavili obvezujuće ciljeve o klimi, Rusiji su zaprijetili oštrijim sankcijama zbog Ukrajine, Grčku pozvali da požuri s reformama, a Libiju na politički konsezus

Ruski predsjednik želi svojim akcijama u Ukrajini “obnoviti slavu sovjetskog carstva”, rekao je američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak na kraju summita G7 na kojem je najavio da će međunarodna koalicija uvježbati više Iračana u borbi protiv Islamske države, a u grčkoj krizi pozvao je obje strane na fleksibilnost.

 

Obama je na konferenciji za novinare završnog dana sastanka na vrhu najsnažnijih svjetskih ekonomija rekao da, unatoč nijekanju Moskve, ruske snage i dalje djeluju na istoku Ukrajine.

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin želi svojim akcijama u Ukrajini “obnoviti slavu sovjetskog carstva”, rekao je Obama i dodao “Moramo pritisnuti Rusiju da poštuje uvjete sporazuma iz Minska”.

 

Postojeće sankcije ostat će na snazi sve dok Moskva i proruski pobunjenici ne budu potpuno poštivali sporazum o prekidu vatre potpisan u veljači u Minsku, rekao je.

 

“Kao što smo vidjeli proteklih dana, ruske snage nastavljaju djelovati na istoku Ukrajine, kršeći suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine”, rekao je Obama.

 

“Rusija je u dubokoj recesiji. Prema tome, sankcije štete Rusiji i pogađaju ruski narod. G7 je jasan, bude li potrebno spremni smo uvesti dodatne znatne sankcije protiv Rusije”, naglasio je.

 

O stanju u Iraku i Siriji, dvjema zemljama koje su također bile tema summita, Obama je rekao da su potrebni dodatni napori kako bi se zaustavio dolazak stranih boraca u te zemlje i dodao da su sve zemlje članice međunarodne koalicije protiv Islamske države (IS) spremne učiniti više za uvježbavanje iračkih snaga sigurnosti.

 

“Želimo više iračkih vojnika koji su uvježbani, dobro opremljeni i usredotočeni. To želi i (irački premijer Haider) al-Abadi i trenutno razmatramo nekoliko scenarija kako to učiniti”, kazao je Obama koji se sastao s Abadijem na marginama summita.

 

Ocijenio je i da je uspjeh IS-a u zauzimanju grada Ramadija bio kratkoročna taktička pobjeda.

 

U završnom tekstu summita čelnici G7 pozvali su Grčku da provede reforme u zamjenu za novac koje od nje traže kreditori.

 

Grci moraju donijeti “teške političke odluke” i provesti složene gospodarske reforme da bi postigli sporazum o dugu s međunarodnim kreditorima, rekao je američki predsjednik na konferenciji za novinare na kraju summita G7 u Njemačkoj.

 

“Istodobno, međunarodni vjerovnici moraju uzeti u obzir iznimne izazove s kojima je Grčka suočena i pokazati fleksibilnost da bi se postigao dogovor”, istaknuo je Obama koji je time obje strane pozvao na više fleksibilnosti.

 

Obama je na konferenciji za novinare također ocijenio da globalno gospodarstvo raste, ali nije dosegnulo svoj puni potencijal.

 

“Amerika je glavni izvor snage za globalnu ekonomiju”, istaknuo je. “No, istovremeno moramo priznati da, iako globalno gospodarstvo raste, još ne postiže svoj puni potencijal”, dodao je Obama.

 

Njemačka kancelarka rekla je da nije ostalo još puno vremena za rješenje grčkog pitanja te da je Europa spremna pokazati solidarnost ako Atena primijeni gospodarske reforme.

 

“U svakom slučaju želimo da Grčka ostane dio eurozone no naš je stav jasan: solidarnost s Grčkom zahtijeva da Grci ispune i primijene reforme”, rekla je. “Nema još puno vremena i svi na problemu radimo vrlo intenzivno. Preksutra ćemo o ovome raspravljati s grčkim premijerom. Sada nam je svaki dan važan.”

 

Grčka ljevičarska vlada prošli je tjedan odbacila prijedloge o sporazumu “novac u zamjenu za reforme”, koje su predložili euorpski vjerovnici i Međunarodni monetarni fond, no još mora iznijeti vlastiti protuprijedlog kako bi do dogovorenog roka krajem lipnja primila obećanu pomoć.

 

Poziv Libiji

 

Zemlje skupine G7 pozvale su u ponedjeljak suparničke vlade u Libiji da donesu “odvažne političke odluke” dok u Maroku počinju novi krug pregovora koji UN smatra “presudnim” za prevladavanje podjela.

 

“Vrijeme sukoba je prošlo, dolazi čas za odvažne političke odluke. Pozivamo Libijce, bez obzira na kojoj su strani, da iskoriste ovu prigodu i polože oružje”, poručili su čelnici zemalja G7 u dvorcu Elmauu u završnom priopćenju, pozivajući na “politički konsenzus”.

 

Libiji, koja je nakon pada Moamera Gadafija 2011. gurnuta u kaos i razdirana sukobima teško naoružanih milicija te podijeljena između dviju vlada i sučeljena s jačanjem skupine Islamske države (IS), obećali su pomoć.

 

“Čim se postigne dogovor (zemlje G7) će biti spremne da toj vladi, koja će zastupati sve skupine u društvu, pruži znatnu pomoć u izgradnji djelotvornih javnih ustanova, pa tako i sigurnosnih snaga, u preustroju javnih služba, razvoju infrastrukture, jačanju, obnovi i diverzifikaciji gospodarstva te u oslobađanju zemlje od terorista i kriminalnih mreža”, istaknule su u priopćenju.

 

Libija ima dvije suparničke vlade i dva parlamenta, jednu u Tripoliju pod utjecajem Fadžr Libije, koalicije milicija među kojima ima i islamističkih, a drugu u Tobruku, na istoku zemlje, koju priznaje međunarodna zajednica.

 

UN mjesecima pokušava postići konsenzus koji bi omogućio formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

 

Opuštanje na svježem bavarskom zraku

 

Na kraju sastanka Angela Merkel je pozvala svoje suradnike da se malo opuste na svježem bavarskom zraku u pitoresknom mjestašcu kod Garmisch-Partenkirchena.

 

Prvo je na livadi bila cijela svita, a kasnije su ostali samo Angela Merkel i Barack Obama. I dok se američki predsjenik ugodno izvalio na klupicu i uživao u pogledu na Alpe, Merkel je nešto žustro dobacivala i stalno mahala rukama.

 

O čemu su pričali ostalo je nepoznato, ali naravno da internetski šaljivci imaju svoje teorije…

more recommended stories