Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

APOSLUTNO, APSOLUTNO: FTV iznosi neistine i obmanjuje javnost, neka se RAK pozabavi njima

Must Read

Federalna televizija je u svom centralnom dnevniku u utorak, 13. studenoga 2012. godine (19:30 sati) objavila informaciju da: “Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije dalo suglasnost veleposlanici BiHi u UN-u Mirsadi Čolaković da pročita pismo ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije u Vijeću sigurnosti UN-a”, a povodom redovnog šestomjesečnog obraćanja visokog predstavnika Valentina Inzka Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o stanju u BiH.

Ovim povodom Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine želi obavijestiti javnost da je Federalna televizija plasiranjem ovakve informacije grubo prekršila profesionalni kodeks, plasirala neistinu, poigravajući se s pažnjom i povjerenjem građana koji plaćanjem RTV pretplate financiraju njen rad.

Odgovorno tvrdimo da se ne radi o pismu zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatka Lagumdžije, već o prijedlogu teksta obraćanja predstavnika Bosne i Hercegovine pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda koji je sačinio nadležni sektor MVP-a BiH u konsultaciji sa Stalnom misijom BiH pri UN-u u New Yorku, a oko kojeg se, prema ustaljenoj praksi, članovi Predsjedništva BiH trebaju usuglasiti. Članovi Predsjedništva se, na žalost, nisu mogli usuglasiti oko prijedloga teksta obraćanja, tako da isto nije ni pročitano.

Zabrinjavajuće je to što Federalna televizija pokušava politizirati činjenicu da se Predsjedništvo BiH nije usuglasilo oko teksta obraćanja i isto stavlja u kontekst hajke na MVP BiH i resornog ministra. Što više, na vrlo grub i neprofesionalan način pokušava rušiti kredibilitet institucija BiH, u ovom slučaju jednako Predsjedništva BiH kao i MVP-a BiH.

Nijedan medij, a pogotovo javni servis kakav je FTV, nema pravo na takvo ponašanje. Moć medija je ogromna, ali bi i odgovornost trebala biti srazmjerna. Stoga pozivamo Regulatornu agenciju za komunikacije BiH kao i udruženja novinara u BiH da učine dodatni napor kako bi se prestalo s praksom privatiziranja i politiziranja javnog servisa.
Argumentirana kritika je osnovni postulat demokracije, ali politički motiviran ostracizam protiv institucija i pojedinaca sramota je za medije. Kako one koji ga generiraraju, tako i one koji ga kopiraju.

Tražimo od Uređivačkog kolegija Federalne televizije da preispita rad Redakcije vijesti i primjereno kazni one koji su plasirali ovakvu informaciju. Pozivamo Regulatornu agenciju za komunikacije BiH i udruženja novinara u BiH da se ozbiljno pozabave problemom političkih progona u medijima i uvlačenja državnih institucija u isti, ma odakle oni dolazili, stoji u priopćenju MVP BiH. (R. I. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tisuće Britanaca primile su krv zaraženu HIV-om i hepatitisom. Sad će dobiti odštetu

Britanija će platiti više od 12.7 milijarda dolara odštete tisućama pacijenata, sedamdesetih i osamdesetih godina liječenih krvlju zaraženom HIV-om...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -