Published On: Tue, Mar 14th, 2017

APEL: Zaustavite govor mržnje, prijetnje ubojstvima i međuetničke tenzije u medijima

Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za tisak u BiH

 

Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH uputila je apel urednicima medija, građanima i nadležnim institucijama za sprovođenje zakona.

Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH, u priopćenju koje prenosi Hrvatski Medijski Servis, najozbiljnije upozorava javnost, medije i sve nadležne institucije da je u posljednje vrijeme zabilježena učestala praksa brutalnog širenja govora mržnje, prijetnji ubojstvima i likvidacijom, i stvaranja međuetničkih i ukupnih društvenih tenzija, putem medija u Bosni i Hercegovini.

Govor mržnje nije sloboda govora. To je kazneno djelo i kao takvo podliježe kaznenoj odgovornosti! Građani moraju biti svjesni da postavkama govora mržnje, prijetnji i huškanja u komentarima posjetitelja na web portalima, izlažu sebe kaznenoj odgovornosti, navodi se u priopćenju Žalbene komisije Vijeća za tisak u BiH.

Komisija poziva sigurnosne agencije, policiju i pravosudne organe da sankcioniraju otvoreno širenje govora mržnje u medijima, i osobe koje upućuju prijetnje, uključujući prijetnje  likvidacijama i ubojstvima, a u skladu s kaznenim zakonima u BiH.

Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH posebno apelira na urednike online i printanih medija da kroz svoju uređivačku politiku učine sve što je neophodno za sužavanje prostora ispoljavanja govora mržnje, a naročito u prostoru za slobodno iznošenje komentara građana na web portalima./HMS/