Published On: Uto, kol 16th, 2016

AP: Biden u oproštajnoj posjeti Balkanu, SAD želi zadržati utjecaj

Američka agencija Asociated press najavljuje danas posjetu potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena Beogradu i Prištini kao njegovu oproštajnu posjetu Balkanu u tom svojstvu, ali ističe da je ona istovremeno i jasan signal da Washington želi održati utjecaj u regiji.
Agencija podsjeća da je Biden u toj regiji igrao važnu ulogu u okončanju jugoslovenskih ratova 1990-ih godina.
Biden se planira u utorak u Beogradu susresti s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Tomislavom Nikolićem, navodi američka agencija.
– Posjeta potpredsjednika podvlači želju vlade SAD-a da održi utjecaj na Balkanu, dok Moskva radi na tome da u svojoj sferi zadrži Srbiju, koja je jedna od posljednjih preostalih bivših komunističkih saveznika Rusije u regiji – ocjenjuje AP.
Američka agencija dodaje da Bidenova posjeta ističe i zabrinutost Washingtona zbog sporog tempa regionalnog pomirenja, 17 godina nakon što je “zračna kampanja NATO-a na čelu s SAD-om zaustavila”, kako navodi, “srpsku ofanzivu na Kosovu”.
U vrhu agende tijekom Bidenovih razgovora sa srpskim liderima, navodi AP, očekuje se da će biti neriješena ubojstva braće Bitići po okončanju sukoba na Kosovu.
AP najavljuje da će Biden posjetiti Kosovo u utorak navečer, te da se očekuje da u Prištini pozove kosovske lidere da primjene sporazum postignut pod posredovanjem EU 2015. godine, koji ima za svrhu normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda, prenosi agencija Tanjug.
Američka agencija navodi da je Biden, koji je u to vrijeme bio senator, bio snažan zagovornik zračne kampanje NATO protiv Srbije 1999. godine i da je jednom rekao kako je njegov rad na okončanju jugoslovenskih ratova bio jedan od “najponosnijih momenata” u njegovoj dugoj političkoj karijeri.
AP, također opisuje Kosovo kao pretežno naseljeno muslimanima, ali kao snažno proamerički nastrojeno, i podsjeća da Beograd ne priznaje neovisnost Kosova i da stremi ka članstvu u EU, ali da održava snažne veze s tradicionalnim saveznikom Rusijom.
Biden će na Kosovu prisustvovati i svečanosti imenovanja ulice u blizini američke vojne baze po njegovom pokojnom sinu, Beau Bidenu, koji je prošle godine preminuo od posljedica kancera u 46. godini, a koji je 2001. godine bio privremeni pravni savjetnik za poslijeratno Kosovo, dodaje AP.
Bidenovu posjetu Beogradu i Prištini, uključujući imenovanje ulice po njegovom sinu na Kosovu, danas najavljuje i Reuters, koji primećuje da imenovanje ulica po američkim dužnosnicima postaje neka vrsta tradicije na Kosovu.
I britanska agencija Reuters ocjenjuje da Biden namjerava potaći i Beograd i Prištinu da učine više kako bi ubrzali dijalog u kojem posreduje Europska unija u cilju normalizacije njihovih međusobnih odnosa što je, kako ističe, uvjet za Srbiju u pregovorima o pristupanju EU.
Britanska agencija dodaje da kosovsko stanovništvo većinom čine etnički Albanci i da oni SAD smatraju spasiocem od kada su 1999. godine zračni udari NATO “zaustavili ubijanja srpskih trupa”, uz podsjećanje da u Prištini postoje ulice nazvane po nekadašnjim američkim predsjednicima Billu Clintonu i Georgu W. Bushu.
Reuters smatra da bi Biden u Beogradu mogao naići na hladniju dobrodošlicu, jer se u tom gradu, kako navodi, još osjeća gnjev zbog bombardiranja 1999. godine./HMS/