ANTONIO MILOŠOSKI Psi rata planirali su više napada

Milošoski kaže kako u cijeloj regiji postoje takozvani “psi rata” koji su ratovali, koji se time i dalje bave i koji žele, znaju i nađu neki motiv ili sponzora da to i dalje rade.

Antonio Milošoski, potpredsjednik Sobranja i bivši ministar vanjskih poslova Makedonije govoreći o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u Makedoniji i Kumanovu kaže kako se radilo o opasnoj grupi u kojoj su bili i povratnici sa stranih ratišta, uključujući i Siriju.

Za trenutnu sigurnosnu situaciju u Makedoniji je rekao kako je pod kontrolom, ali ipak je osjetljiva.

– To što se dogodilo u Kumanovu bila je jedna zaista komplicirana akcija protiv dobro organizirane grupe ratnih veterana koji su iskusni u terorističkim napadima. Uglavnom su to ljudi koji su dobro poznati vlastima s Kosova, Albanije, ali i stranim obavještajnim službama, jer su dosta vremena proveli na stranim ratištima kao što je Sirija, rekao je Milošoski u intervjuu za Dnevni avaz.

Kaže kako u cijeloj regiji postoje takozvani “psi rata” koji su ratovali, koji se time i dalje bave i koji žele, znaju i nađu neki motiv ili sponzora da to i dalje rade.

– Prema podacima koje imamo, oni su trebali djelovati kasnije, i to u nekoliko policijskih stanica u Kumanovu, Tetovu, Struganu. Znači, plan je bio da se podijele i izvrše napade na tim lokacijama. Cilj je opća panika, žrtve ili, kratko rečeno, destabilizacija države, pojašnjava Milošoski.

– Izabrali su igrati na kartu gdje smo ranjivi i to su međuetnički i međureligijski odnosi, rekao je Milošoski.