Published On: Pet, stu 28th, 2014

Antiteroristička akcija u Austriji: Uhvaćeni Bošnjaci koji su Samru i Sabinu poslali u džihad!

BEČ / GRAZ – Austrijska policija uhitila je u opsežnoj protuterorističkoj akciji u Grazu, Linzu i Beču, državljanina BiH Visita D. i Bošnjaka, državljanina Srbije, koji je u Beču operirao pod imenom Ebu Tejma. Visit D. je uhićen u Grazu i važi za glavnog čovjeka ISIL za regurtuaciju mladih Mulsimana u Europi, a Ebu Tejma se sumnjiči da je, između ostalih, za džihad regrutirao mlade Bečlijke porijeklom iz BiH Samru Kešinović i Sabinu Selimović Ovu informaciju objavio je bečki Standard, pozivajući se na dobro obaviještene izvore iz policije.

Obojica Bošnjaka terete se za podršku teroristima na Bliskom istoku, kao i regrutaciju mladih muslimana , koje su kao borce terorističke organizacije ISIL slali u “sveti rat”. Ebu Tejma je radio kao muslimanski svećenik u džamiji Altun-Alem u 2. bečkoj općini.

Ova džamija je već mjesecima poznata kao stjecište  radikaliziranih muslimana , zbog čega je bila pod prismotrom Službe za očuvanje ustavnog poretka i borbu protiv terorizma. Baš u ovoj džamiji regrutirane su i bosanske učenice Samra Kešinović i Sabina Selimović, koje su potom pobjegle od kuće i otišle u Siriju, gdje su se udale za teroriste ISIL.

Visit D je važio za glasnogovornika europskog ogranka Islamske države (ISIL). Ljetos je već bio hapšen, ali je vrlo brzo ponovno pušten na slobodu.

Podsjetimo, austrijska policija je jutors, od ranih sati, provela veliku akciju protiv međunarodnog terorizma u Grazu, Linzu i Beču, a glavni osumnjičeni je bio Visit D. iz Bosne i Hercegovine, o tac petero djece.

Oko 500 pripadnika policije , među kojima i specijalna jedinica Kobra , upalo je u stanove, džamije i druge islamske ustanove. Radi se o financiranju, ali i regrutiranju džihadista za Islamsku državu.

Akcija je počela jutros u 4 sata, vodila ju je Služba za očuvanje ustavnog poretka i borbu protiv terorizma. Budući da MUP očekuje reakcije radikalizovanih islamista na ova uhićenja, diljem Austrije je proglašen najveći stupanj pripravnosti (alarm code red).

Akciju policije prethodilo je dvogodišnje prisluškivanje , za koju mediji tvrde da je najveća u poslijeratnoj povijesti. 
Državno tužiteljstvo izdalo je oko 20 naloga za uhićenje pod optužbom članstva u terorističkom udruženju i naložilo dodatnih 40 pretresa stanova.

(A. Uzelac / Tanjug)