Published On: Sub, ožu. 25th, 2017

ANTIFAŠIST: Terorist iz Londona ratovao u BiH

Khalid Masood, koji je  izvršio teroristički napad u Londonu, za vrijeme rata u BiH bio je pripadnik zloglasnog odreda “El mudžahid”, gdje je zločine uvježbavao na Srbima, piše sprski “Blic”.

Blic u posjedu ima spisak od 1.774 imena boraca odreda “El mudžahid”, među kojima je i Masood, koji je u Londonu prije tri dana ubio četvoro i ranio 29 ljudi.

Izvori “Blica” iz obavještajno-sigurnosnih struktura otkrivaju da je okrutni terorist, koji je svojim zlodjelom šokirao svijet, kao islamski “sveti ratnik” u BiH došao 1. svibnja 1993. godine.

Rođeni Britanac Adrian Russell Ajao primio je početkom devedesetih godina islam i dobio ime Khalid Masood a dolaskom u BiH priključio se arapskim borcima iz zloglasnog odreda koji se nalazio pod komandom Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, piše Srna.

Stručnjak za terorizam Dževad Galijašević naveo je da su svi teroristički napadi u Europi i SAD imali vezu sa BiH i da je riječ o “nasljeđu koje je ostavila politika Alije Izetbegovića i SDA”, koji ih je doveo u BiH da stvaraju “Islamsku državu”.

On kaže da je posljednji teroristički napad u Londonu još jedan dokaz do čega je dovela navedena politika.

Galijašević je dodao da je Masood za vrijeme rata u BiH bio pripadnik “El Mudžahida” i da je 1993. godine u BiH došao sa istim imenom koje je imao i do prije tri dana, kada ga je ubila britanska policija.

Prema njegovim riječima, uz ime Khalid Masood imao je dodatak “Abdula”, koji su koristili brojni pripadnici “El Mudžahida”, a iz BiH je otišao tek 25. prosinca 1995. godine.

“Zanimljivo je da su gotovo svi veliki teroristički napadi u Europi i SAD imali neku vezu sa BiH. Ili su teroristi sudjelovali u ratu u BiH, kao što je bio slučaj sa napadom 11. rujna u SAD, ili su imali državljanstvo BiH, kao što je slučaj s napadom na Madrid”, istaknuo je Galijašević.

On je naglasio da je u drugim slučajevima dokazano da su teroristi koristili oružje nabavljeno u BiH, kao prilikom napada na Pariz i Bruxelles.

“Blic” navodi da postoje dokazi da su Masooda, kao i druge brojne britanske državljane, početkom posljednjeg desetljeća radikalizirale poznate vehabijske vođe Abu Hamza al Misri i Omar Bakri Muhamed.

Riječ je o ljudima koji su početkom rata u BiH imali presudnu ulogu u formiranju zloglasnog odreda “El mudžahid”, koji je poznat po stravičnim zločinima nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima.

Isti izvori “Blica” navode da se imena Masoodovih “vjerskih učitelja” spominju u gotovo svim spisima tužiteljskih i istražnih organa Republike Srpske i BiH, koji istražuju zločine “El mudžahida”.

Za Egipćanina Abu Hamzu postoje brojni dokazi da je osobno naredio ubijanje i obezglavljivanje trojice zarobljenih srpskih vojnika na Crnom vrhu kod Tešnja, čije su fotografije obišle cijeli svijet.

Sirijac Omar Bakri Muhamed “dovlačio” je arapske dobrovoljce u odred “El Mudžahid”, o čemu se hvalio u medijima.

Obojica su početkom 2000. godine preselila u Veliku Britaniju i nastavila sa svojim ekstremističkim učenjem i mobilizacijom budućih terorista, zbog čega je Al Misri završio u zatvoru, a Bakri Muhamed je pobjegao u Libiju.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer