Published On: Sri, stu 2nd, 2016

KRALJEVA SUTJESKA DOŽIVJELA PREKRASAN POSJET: Grupa Antin Dayton iz Sarajeva kraljicu umotala u ljiljane sv. Ante!

Preostali, a nažalost i malobrojni, Hrvati u Kraljevoj Sutjesci, koji su iz tog mjesta protjerani od strane HVO-a i Tuđmanove politike, za što još nitko od HVO pripadnika nije optužen,  ovih su dana bili oduševljeni, dolaskom  veće skupine dobrih Bošnjana koja sebe naziva simpatičnim imenom “Antin Dayton” iliti Dayton Sv. Ante. Prepoznatljivi su po drevnim kršćanskim simbolima. Ljiljanima Sv. Ante koji su u Bosnu franjevačkim misionarstvom u doba jake bosanske državnosti doneseni iz Francuske. U to doba Bosna je bila jaka europska kraljevina. Padom pod Otomane pala je u 4 stoljeća medijskog mraka.
Sve TV stanice su ugašene, protjeran je Visoki predstavnik, zabranjeno je višestranačje, krenula je tiranija, a o broju pobijenih i protjeranih, genocidu koji su Otomani proveli može se samo nagađati jer kako su mediji bili zabranjeni ništa se o tome ne zna. Profesori historije smatraju da je Katarinin narod u Bosni i Humu doživio veći genocid od Armenaca. Na žalost Bosna i Hercegovina još uvijek nije donijela rezoluciju o osudi otomanskog genocida nad Armencima iako je Armenija, nakon oslobađanja balkanskih zemalja od Turaka ostala kao jedina kršćanska zemlja u okviru Otomanskog carstva.
Upravo Antin Dayton grupa radi na jačanju tog pozitivnog sjećanja na državnost Bosne i svaka im čast na tome.
Radi se o dragim i simpatičnim izučavateljma predotomanske, srednjovjekovne kršćanske  i krstjanske povijesti Bosne, građanima BIH koje ne vole Erodganu naklonjene političke elite u Sarajevu, skupini koja je hrabro u čast i slavu kraljice Katarine, posljednje bosanske kraljice, porijeklom Humljanke, Hercegovke, žene koja je doživjela tragičnu sudbinu nakon pada njenog carstva u ruke krvniku i  čija je kruna ostavljena u Rimu, nakon otomanske okupacije a djeca joj prodana u ropstvo Otomanske imperije.
Hrabra Antin Dayton grupa hodočastila je ovo svetište koje sve više postaje mjesto okupljanja svih građana BIH i htjeli su čak, iako nisu kršćani sudjelovati i na Svetoj misi. Šteta je što nisu. Drugi put trebaju.
Samo zahvaljujući nesvjesnosti mještana Hrvata nije došlo do općih zagrljaja, a ovdašnji su Hrvati te svećenici u Franjevačkom samostanu oduševljeni ovim činom i pomalo tužni što prisutni nisu stali skupa s njima za iste klupe.
Skupina nenajavljenih posjetitelja s desetak zastava s ljiljanima sv. Ante prošla je kroz kapiju Franjevačkog samostana i crkve sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci te se primakla  u samostansko dvorište i pred samu crkvu izazvavši oduševljenje kod vjernika katolika koji su se baš u tim trenucima okupljali i spremali za svetu misu. Katolici su pohitali prema njima misleći da se radi o pripadnicima Armije BIH koja je 90-ih spašavala narod Sutjeske od agresorskih HVO jedinica. Nitko od HVO pripadnika koji je iseljavao narod Sutjeske ponavljamo – još nije optužen, i smiješno je da se privodi Posavljake a da HVO iz ovog kraja nitko ne optužuje za stradanje Hrvata Sutjeske.
Svećenici su tužni. Kažu: Mi smo vidjeli da oni žele biti s nama, i sudjelovati na toj svečanosti, ali se vidjelo da ih je malo sram. Drugi put neka slobodno sudjeluju na svetoj misi jer ovo je praznik svih nas. Svi smo mi djeca Katarinina i djeca sv. Ante. I drago nam je vidjeti da se Bošnjaci ne stide svojih korijena. Dobrodošli su a drugi put ćemo ih dočekati kolačima i sokićima.
 

Simpatična udruga Antin Dayton, svoj ljepi posjet  je lijpo  fotografirala i čak su to  postavili  na svoje službene internetske stranice na kojima su jasno predstavili ekumenske i multieničke ciljeve tog svog pohoda na crkvu i Franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci.
Grupi Dayton Sv. Ante Poskok od srca čestita! Samo nas ljubav može spasiti!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>