Published On: Sub, tra 6th, 2013

Antić: Priznanje Kosova najava propasti Srbije

BEOGRAD – Povjesničar Čedomir Antić ocijenio je da će Srbija, ako bezuvjetno prizna Kosovo i Metohiju, time najaviti svoju propast.
“Izvjesno je da ovo inzistiranje na poniženju Srba i na lažnoj tvrdnji da autonomija za Srbe predstavlja neevropska pojavu pokazuje da se želi poniženje Srbije”, rekao je Antić, koji je i predsjednik Naprednog kluba.
Komentarišući zašto se želi poniženje Srbije, Antić je rekao da je izvjesno da je to zato što Njemačka i SAD ne žele da se Europa širi, nego žele da se ovaj region usitni.
Oni žele, dodao je on, “mrtvorođene države” kakva je BiH, Makedonija, tako iu izvjesnoj mjeri i Kosovo.
“Izvjesno je da ćemo sljedeće godine imati istu tu agendu za Republiku Srpske da se ona guši, a ne stvara kao država, pa onda u narednih 10 godina za Vojvodinu. Sigurno će i istočna Srbija i Novi Pazar biti jednog dana na dnevnom redu”, rekao je Antić.
On smatra da Srbija u ovom trenutku treba da se postavi na ispravan način i da kaže da je ponosna država, ravnopravna među europskim državama, a ne da popušta kao što je činio Slobodan Milošević.
“Mi možemo prihvatiti nešto što ne bi bilo državnički – da se odreknemo dijela svog teritorija, ali samo uz kompromis, a ne tako što će nam biti nametnuto nešto što znamo da će kasnije biti nametnuto iu drugim slučajevima tamo gdje su Srbi 100 posto stanovništva, kao što je slučaj na sjeveru Kosova “, rekao je Antić.
On je naglasio da Srbija treba da se postavi na pravi način i rješava svoje unutarnje probleme, kojih ima zato što troši više nego što zarađuje, au takvim uvjetima Njemačka joj može postavljati uvjete.
Antić je rekao da je ovo jedan od vrhunaca “kontrolirane krize”, jer 13 godina Srbiji iz određenih razloga otimaju Kosovo i to čine postupno da bi od svakog srpskih poraza i frustracije koja nastane SAD i Njemačka imale za sebe što veću političku korist.
“Od Srbije traže da sama sebi oduzme dio teritorija. Vrlo je jasno da ova vrsta pregovora / u Bruxellesu / predstavlja poniženje za ideju diplomacije. Srpskoj delegacija je otišla na pregovore da bi im bili uručeni ultimatumi. To nismo vidjeli ni u Drugom svjetskom ratu” , naveo je Antić.
On je naglasio da nijedan ustupak nije dat, ne Srbiji, nego građanima srpske nacionalnosti, koji je u slučaju drugih naroda bio tretiran kao pravo koje je NATO bio spreman da ratuje.
Antić je rekao da je za podjelu Kosova i prihvaćanje da albanski narod ima pravo na državu.
“Mi ne možemo tražiti pravo za Srbe u BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj, ako ne damo to pravo drugima. Međutim, to pravo ne može biti bezuvjetno”, rekao je Antić, podsjetivši na velike žrtve koje je podnio srpske narod, na primjer u BiH, da bi imao autonomiju.
On je naveo da su velike sile ušle u rat da bi, navodno, branile ljudska i građanska prava, da bi se ispostavilo da hoće stvoriti etnički čistu državu Albanaca.
“Bili su spremni da ratuju protiv srpskog naroda u Hrvatskoj i BiH, gdje su Srbi bili konstutivni, da bi stvorili etnički čiste ili unitarne države u tim krajevima”, ocijenio je Antić.