Published On: Uto, sij. 16th, 2018

IZBAČEN PLATFORMAŠ: Nakon što je otkriveno da štuje Pavelića više neće biti član Vladina Savjeta za Hrvate izvan RH

I dok su u Sarajevu štovatelji Ante Pavelića 2010-e ukazom OHR-a postali ministri Ante Jurić iz Melbournea više neće biti članom Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH. Nakon što je u medijima objavljeno da Jurić javno veliča Nezavisnu Državu Hrvatsku i Ante Pavelića, iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH javljaju kako je pokrenut postupak Jurićevog razrješenja na njegov vlastiti zahtjev.

Apsurdno je da danas, za ustaštvo Vladu RH i predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović otvoreno prozivaju Reuf Bajrović i Emir Suljagić koji su skupa s Lagumdžijom i Inzkom bili idejni i praktični tvorci koalicije s proustaškim HSP-om. Tada je Poskok prvi objavio snimke Pavelićevih bisti iz platformaških stranačkih ureda kao i kalendare s ustaškim pozdravima, no grada Mustafe Busuladžića , koji se vani prodaje kao antifašistički nije reagirao. Niti jedan medij iz grada koji je dobio ulicu po antisemitu i fašisti Busuladžiću nije tada tražio odgovornost SDP-a zbog koalicije s profašističkim strankama.

‘Gospodin Ante Jurić nije nazočio konstituirajućoj sjednici Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske te je Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske uputio zahtjev za razrješenjem dužnosti članstva u Savjetu Vlade’, pojašnjeno nam je u priopćenju ureda kojeg potpisuje Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika.

‘Savjet Vlade jest savjetodavno tijelo Vlade Republike Hrvatske koje, poštujući pozitivne pravne propise Republike Hrvatske, djeluje sukladno Zakonu o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatim izvan Republike Hrvatske (NN 124/2011) kao i postojećim Poslovnikom o radu Savjeta, stoga će ovaj Ured postupiti u skladu s istima te će Zahtjev za razrješenjem Ante Jurića biti upućen Vladi Republike Hrvatske. Slijedom navedenog, vodeći računa o značaju i brojnosti hrvatske zajednice u Australiji, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske započet će proceduru razrješenja Ante Jurića te imenovanja novog člana Savjeta Vlade za Australiju’, navodi se u priopćenju.

U priopćenju se ističe ‘kako rad drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske teče nesmetano te isti nastavlja s aktivnostima unaprjeđivanja odnosa Republike Hrvatske i Hrvata koji žive izvan njenih granica’.

Australski radio SBS na hrvatskom jeziku krajem prošle godine objavio je intervju s Jurićem u kojem on odbacuje kritike zbog veličanja NDH i Pavelića. Jurić je više od 20 godina predsjednik Australsko-hrvatskog društva Melbourne. Dom u kojem se društvo okuplja nosilo je ime Ante Pavelića, a danas se u njemu nalaze Pavelićeve fotografije i bista, javio je SBS. Društvo također redovito slavi 10. travnja, dan kad je proglašena NDH.

Jurić ne odustaje: 10 Travnja slavit ću  i dalje

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer