Published On: Pon, pro 26th, 2016

Ankara šalje tenkove na granicu sa Sirijom

ANKARA – Turske vlasti su uputile dodatnu artiljeriju i oklopna vozila na granicu sa Sirijom, gdje vlasti žele preuzeti kontrolu jednog uporišta džihadista ISILA.
Nekoliko tenkova i vojnih transportnih vozila s najmanje deset komada topništva upućeno je u Oguzeli i Karkamış, na jugoistoku Turske odmah kod granice sa Sirijom, javila je turska državna agencija Anadolija.
Turska je rasporedila tenkove pošto je tjedna zatvaranje obruča oko mjesta Al Baba, uporišta džihadista u Siriji kod granice s Turskom. Turska vojska je od ulaska u Siriju pomogla pobunjenicima da istjeraju pripadnike Islamske države iz nekoliko mjesta, kao što su Džarablus, Al Rai i Dabik, a sada je usmjerila snage na Al-Bab. Ankara je u kolovozu pokrenula ofenzivu na sjeveru Sirije kako bi potisnula džihadiste Islamske države i kurdske borce od tursko-sirijske granične zone.
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je sućut ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu povodom avionske nesreće koja se desila u nedjelju ujutro u blizini obale Sočija, u kojoj je poginulo svih 92 putnika, priopćio je Kremlj, a prenosi agencija Tass. Kako se navodi, telefonski poziv je bio prilika i da dva državnika razgovaraju o situaciji u Siriji