Published On: Tue, Jul 11th, 2017

Angelina Jolie govorila o genocidu u Srebrenici i Bosancima

Britanska fondacija “Remembering Srebrenica”, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, večeras je u Londonu organizirala noć posvećenu 22. godišnjici genocida u Srebrenici. Video porukom prisutnima se obratila i holivudska glumica Angelina Jolie, koja je više puta širom svijeta govorila o genocidu, te je posjetila Memorijalni centar u Potočarima.

“Samo nekoliko zemalja imalo je takav utjecaj, ili su mi tako prirasle srcu, kao što je Bosna i Hercegovina.

Svatko tko ju je posjetio zna da su Bosanci topli, otvorenog srca, tolerantni i duboko humani ljude, sa lijepim smislom za humor.

Oni su također jaki, izuzetno otporni ljudi, koji su izdržali genocida i etničkog čišćenja i ostali nepokorenog duha, dok je sve ostalo oko njih ostalo u ruševinama

Bosanci se ne žale. Oni su skromni ljudi. Oni ne traže poseban tretman ili pažnju za sebe. A, mi smo ponekad krivi što mislimo da su sukob i njegova zaostavština prošlost.

Međutim, Majke Srebrenice pripovjedaju drugačiju priču. Dvadeset i dvije godine kasnije, mnogi još uvijek čekaju da pokopaju svoje najmilije. Svake godine, mnoge žrtava čekaju da budu identificirane. Danas, na godišnjicu genocida, postoje još uvijek svježi grobovi na mezarju u Potočarima.

Kad pomislim na Srebrenicu zamišljam zelene, šumovite brežuljke i široku dolinu. Moj um se okreće ka Sarajevu, kafićima i kamenim ulicama njegovog starog grada, sa katedralom, minaretima i sinagogom. I još uvijek je teško vjerovati da se genocid mogao dogoditi na europskom tlu, nekoliko sati udaljenosti od mnogih evropskih prijestolnica, tijekom našeg života.

Pouka za sve nas je da ukoliko se mržnja, netrpeljivost i agresija ne spriječe, nasilje u različitim oblicima će se ubrzo pojaviti. I nažalost, nijedna od tih stvari ne pripadaju prošlosti. One su duboko ukorijenjeni u ljudskoj prirodi. Oni su u suprotnosti od svega što nam je drago u demokratskim društvima. Moramo biti na oprezu stalno, kad god netolerancija ponovo buja u glavama. To dugujemo žrtvama i njihovim obiteljima, kazala je Jolie./HMS/