Angela Merkel prvi se put susrela s Donaldom Trumpom i svi sad pričaju kako se nije htio rukovati s njom

Njemačka kancelarka Angela Merkel u prvom je posjetu Sjedinjenim Američkim Državama otkad je Donald Trump postao predsjednik. Dvoje čelnika razgovarali su o NATO-u, trgovini i Ukrajini, ali svi su se zapravo pitali kako će izgledati komunikacija dvoje lidera s izrazito suprotstavljenim stavovima. Trump je ranije nazvao politiku Angele Merkel prema izbjeglicama katastrofalnom, a ona je oštro kritizirala njegovu zabranu ulaska u SAD građanima nekoliko muslimanskih zemalja.

No ni ovaj sastanak nije mogao proći bez mini skandala. Mediji pišu kako se američki predsjednik nije htio rukovati s njemačkom kancelarkom, ali nitko ne zna je li to učinio slučajno ili namjerno. Bussines Insider je objavio snimku na kojoj se vidi kako fotografi sugeriraju rukovanje, ali Trump se pravio kao da je to nije čuo. Čini se da ga je u jednom trenutku i sama Angela Merkel pitala hoće li se rukovati, na što on nije reagirao. Rukovanje tijekom poziranja za fotografe na kraju se nije dogodilo.

Trump misli da on i Merkel imaju nešto zajedničko

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je nakon sastanka da će SAD poštovati povijesne institucije, misleći vjerojatno na Europsku uniju. Govoreći na konferenciji za novinare, Trump se osvrnuo i na zemlje koje ne plaćaju dovoljno NATO-u. “Te države moraju platiti ono što duguju”, rekao je. Nakon sastanka s njemačkom kancelarkom, kazao je kako joj je zahvalan zbog “predanosti njemačke vlade povećanju izdvajanja za obranu” i radu na tome da se dostigne cilj od barem 2 posto BDP-a za NATO.

Trump je napokon adresirao i svoju tvrdnju da ga je njegov prethodnik u Bijeloj kući prisluškivao, šaleći se kako on i njemačka kancelarka “možda ipak imaju nešto zajedničko”. Merkel se osvrnula na prošle tenzije s Trumpom i očekuje da će izgraditi novi odnos s trećim američkim predsjednikom od kada je ona na dužnosti kancelarke. “Uvijek je bolje razgovarati jedno s drugim, nego jedno o drugom”, izjavila je Merkel prenosi Telegram.hr