Published On: Čet, kol 27th, 2015

Angela Merkel: Naša je odgovornost da mir na Balkanu ostane trajan

Njemačka kancelarka Angela Merkel je na konferenciji za medije u Beču, gdje se održava Summit zemalja Zapadnog Balkana, rekla kako su šokirani informacijom da je 50 izbjeglica stradalo u Austriji, jer su došli u situaciju da se nitko ne brine za njihove živote, javlja Anadolu Agency (AA).
Merkel je kazala da joj posebno drago što se između prošle godine i danas razvila posebna dinamika suradnje u regiji u kojoj su se premijeri zemalja Zapadnog Balkana susretali i bez prisustva kancelara, razgovarali i rješavali probleme.
“Zadovoljstvo nam je da pogledamo rezultate koji su značajni za građane i koji daju nadu građanima. Ovo su emotivni trenuci, ono što smo danas čuli o fomiranju omladinskog savjeta mladih Zapadnog Balkana. Sve su to inicijative koje trebaju doprinijeti otvaranju radnih mjesta za mlade ljude, a mi znamo da je među mladim veliko opterećenje i mi moramo podržavati nadu i budućnost u ovim zemljama”, rekla je Merkel.
Ona je dodala da su se zahvaljujući ovoj konferenciji približili željenim rezultatima, ali da je još rezultata pred njima i da je zbog toga važno da će u narednim godina Francuska i Italija biti domaćini ovakvih skupova.
Merkel je rekla da su danas govorili i o migracijama i da su šokirani viješću da je 50 osoba umrlo jer su došli u situaciju da nitko nije brinuo za njihove živote.
“To za nas znači da pitanju migracije trebamo pristupiti u europskom duhu i da ga rješavamo zajedno”, kazala je Merkel.
Ona je istaknula kako je danas u svijetu najviše izbjeglica nakon Drugog svjetskog rata.
Njemačka kancelarka je rekla da je njihova odgovornost da stvore uvjete u regiji da mir ostane trajan i da je potrebno pružiti zaštitu i pomoć ako netko prijeti njihovim životima.
Rekla je da su o izbjegličkoj krizi razgovarali i u kontekstu zemalja Zapadnog Balkana koje su kao tranzitne zemlje izložene posebnim izazovima.
“Kao susjedima i budućim članicama EU, naša je odgovornost da smanjimo teret koji je trenutno na njima”, rekla je Merkel.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare