Published On: Ned, ruj 3rd, 2017

ANGELA MERKEL LUPILA ŠAKOM O STOL: Turska ne može u EU

“Ne vidim da bi oni (Turci) ikada mogli pridružiti se EU i nikada nisam vjerovala da će se to dogoditi”, rekla je ona, dodavši da će razgovarati sa svojim kolegama u Uniji kako bi postigli jedinstven stav o okončanju pregovora o turskom članstvu, prenose agencije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako Turska ne bi trebala postati članica Europske unije i da će tražiti od EU da prekine pregovore sa Ankarom.

Kandidatkinja demokršćana za novi mandat je to istakla u predizbornom televizijskom duelu sa protukandidatom iz redova socijalista Martinom Schulzom.

“Ne vidim da bi oni (Turci) ikada mogli pridružiti se EU i nikada nisam vjerovala da će se to dogoditi”, rekla je ona, dodavši da će razgovarati sa svojim kolegama u Uniji kako bi postigli jedinstven stav o okončanju pregovora o turskom članstvu, prenose agencije, javlja Tanjug.

Merkel je to rekla nakon što je Schulz kazao kako bi on prekinuo pregovore s Turskom o pristupanju EU kada bi bio izabran za kancelara.

Na početku televizijskog sučeljavanja, koje je počelo u udarnom terminu i čija je prva tema bila Turska, Merkel je izrazila i uvjerenje da je sporazum s Turskom apsolutno ispravan, “danas kao što je to jučer bio”, prenosi Ansa.

EU je, inače, u ožujku prošle godine s Turskom postigla dogovor o zaustavljanju priliva migranata ka Europi.

Njemačka kancelarka je, međutim, istakla kako je “jasno da Turska ne bi trebala biti članica EU”, prenio je Reuters.

Ona je ponovila svoj stav da je za obustavu daljnjih pregovora s Ankarom u vezi s turskim sudjelovanjem u carinskoj uniji EU, ali je upozorila da te pregovore ne bi trebalo odmah prekinuti, zaključivši kako bi takav korak trebalo oprezno razmotriti.

Lider Socijaldemokratske partije (SPD) rekao je na početku duela da “nijedan njemački građanin više ne može sigurno putovati u Tursku”.

Britanska agencija podsjeća da je 12 njemačkih državljana uhićeno u Turskoj proteklih mjeseci na osnovu političkih optužbi.

“Tko god da bude novi kancelar, ima zadatak da, kako bi zaštitio Njemačku, kaže Turskoj: sve crvene linije su sada pređene, i stoga ova zemlja više ne može da postane članica EU”, istakao je Schulz, bivši predsjednik Europskog parlamenta koji do sada nije imao iskustva na vlasti u Njemačkoj.

Večerašnje televizijsko sučeljavanje jedina je planirana takva debata do kraja predizborne kampanje između Merkelove i Schulza.

S početkom od 20:15 sati, tijekom 90-minutne debate koju prenose četiri najveća Njemačka televizijska kanala Merkel i Schulz odgovaraju na pitanja novinara.

Prema ranijim predviđanjima, oko 20 milijuna Nijemaca – skoro trećina birača u zemlji od 80 milijuna stanovnika – prati ovaj TV duel u vrućoj fazi predizborne kampanje uoči glasanja 24. rujna,  prenosi Dnevnik.ba