Published On: Thu, Aug 6th, 2015

ANDY MCGAFFY: Bez zakona o radu za BiH nema kredita MMF-a

Europska komisija je zadovoljna što je novi zakon o radu usvojen u Federaciji Bosne i Hercegovine i nada se da će proći i u Republici Srpskoj, te iz Izaslanstva EU poručuju da u suprotnom nema kredita od MMF-a, navodi danas bečki “Standard”.
– Nama su važni samo osnovni principi reformske agende, ali mi ne diktiramo šta treba da stoji u zakonu – istakao je glasnogovornik Izaslanstva EU u BiH Andy McGaffy u izjavi bečkom dnevniku.
On je objasnio da se radi o povećanju prostora privatnom gospodarstvu i smanjenja birokracije.
McGaffy je uvjeren da će i RS u rujnu usvojiti novi zakon o radu u skupštini, dodajući da u suprotnom neće biti kredita od MMF-a.
EU, kako zaključuje “Standard”, primjenjuje po prvi put novu strategiju sa međunarodnim financijerima povezivanje reformske agende sa kreditima. Svi drugi reformski napori EU, kao što su vezani za promjenu Ustava, proteklih godina su, zbog kompleksnog sustava BiH, bili neuspješni, dodaje dnevnik.
Reformska agenda, koju je EU, na inicijativu Njemačke i Velike Britanije protekle jeseni izradila, potpisana je na sva tri razine vlasti u BiH, i treba da doprinese njenom približavanju EU.
“Standard” prenosi da su sindikati protiv zakona o radu, jer smatraju da on olakšava davanje otkaza i omogućava promjene kolektivnih ugovora.
Istovremeno list podsjeća da zakoni o radu datiraju još iz doba bivše Jugoslavije, te su uzrok malom broju investicija.