Published On: Sri, velj 6th, 2013

Andrićgrad na tuđoj zemlji?

Andrićgrad Emira Kusturice, gradi se na uzurpiranih osam dunuma zemlje, koja po dokumentaciji pripada nasljednicima višegradskog zemljoposjednika Pašana (Mustafe) Hadžića – tvrdi njegov unuk Muhamed Pršeš u razgovoru za BHDINFODESK iz Birminghama.
Pršeš se u “borbu s vjetrenjačama” upustio prije desetak godina i od tada pokušava doći do točnih katastarskih i gruntovnih izvadaka koje mu, kako navodi, jednostavno nisu dostupne te stoga najavljuje da će s ostalim nasljednicima tužiti RS Europskom sudu u Strasbourgu, prenosi Fena.
Ovaj bh. biznismen koji živi i radi u Švicarskoj, precizira kako su njemu i njegovoj obitelji u katastru u Višegradu 2006. poručili da ta imovina nikada neće biti upisana na nove nasljednike.
Kaže kako čak ni gotova sudska rješenja s ostavinskih rasprava nisu upisana u katastar.
– I do danas ta imovina nije valjano upisana na naša imena, a nakon početka izgradnje Andrićgrada postalo nam je jasno zašto to nije urađeno, kaže Pršeš i dodaje kako je na parceli gdje je Andrićgrad bilo devet dunuma zemlje. Nasljednicima su ostavili jedan dunum i ta parcela je upisana u katastru na njihova imena pod brojevima 1134/1 i 1134/2.
– Sada mi zakonski vlasnici, graničimo s našom otetom parcelom na kojoj je nikla Kusturicina zamisao. Pokušavali smo oficijelno i neoficijelno doći do potpune dokumentacije. Jednostavno u Višegradu su svi u sprezi od političara, činovnika do lokalnih odvjetnika koji se ne smiju upustiti u pravnu bitku kako bi mi došli do svoje otete zemlje. Nažalost, pošto svoja temeljna prava ne možemo ostvariti u Višegradu, mi zakonski nasljednici odlučili smo tužiti RS Europskom sudu u Strasbourgu, kaže Pršeš.
Tužbu protiv RS predat će i ostali nasljednici: Jasminka Pršeš – Forca iz Švicarske, Jasmin Pršeš USA, Elzana Hasanbegović-Vesnić Austrija, Mehmed Hasanbegović Australija, Mirsad Hasanbegović Novi Zeland, Ahmed Hasanbegović Nizozemska, Fuad Hadžić Sarajevo, Kemal Hadžić Sarajevo, Esad Sabrihafizović Sarajevo, te još nekoliko rođaka iz Švedske, Turske i Srbije.
– Financijski smo dovoljno sposobni ići do kraja sa željom da vratimo našu djedovinu. Vrijeme otimačine je prošlo i ako nema pravde u Višegradu i RS, u Strasbourgu je sigurno ima, rekao je Pršeš.
Za izgradnju “Andrićgrada“ u Višegradu do sada je uloženo skoro 16 miliona maraka, a najviše sredstava izdvojeno je iz budžeta Republike Srpske, Općina Višegrad kreditno se zadužila četiri miliona za taj projekt, a sredstava su dali i “Elektroprivreda RS“ i njena zavisna preduzeća iako većinski kapital u preduzeću koje je formirano za realizaciju tog projekta ima režiser Emir Kusturica.
U informaciji Ministarstva trgovine i turizma RS-a, o utrošku sredstva i u kojem omjeru od strana u ovom projektu, precizira se da je do oktobra 2012. godine u “Andrićgrad“ uloženo tačno 15.918.516,94 KM, uključujući sve troškove, dok je vrijednost glavnog projekta procjenjena na 35.000.000 KM.
Bitno.ba