Published On: Pon, ruj 4th, 2017
#3rd | By Desk

Andrej Plenković u utorak otvara Dompes, objekat će blagosloviti Luigi Pezzuto

Završeno je 75 posto projekta. Do sada smo prikupili i utrošilli oko tri milijuna maraka. U potpunosti smo završili pučku kuhinju, hol i studentsku menzu, rekao je za Dnevnik.ba fra Iko Skoko.

Dijelovi kompleksa „Dompes – Kuće kruha i duha“ otvorit će se u utorak 5. rujna u Mostaru. Dompes je višenamjenski kompleks u kojem će biti smješteni studentski dom za studente slabijeg imovinskog stanja, pučka kuhinja i Međunarodni centar za dijalog.

Riječ je o projektu mostarskih franjevaca koji vodi fra Iko Skoko koji je za Dnevnik.ba izjavio kako je objekat sagrađen novcima preko 4000 donatora.

„Završeno je 75 posto projekta. Do sada smo prikupili i utrošilli oko tri milijuna maraka. U potpunosti smo završili pučku kuhinju, hol i studentsku menzu“, rekao je fra Iko.

Istaknuo je kako će objekat blagosloviti apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto a otvorit će ga predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

„Centar za dijalog ćemo otvoriti u ožujku sljedeće godine, a prve studente u sobe bismo mogli primiti već do Božića, ako se nastavi ovim tempom i s donacijama i sa izgradnjom. Naravno, već sada imamo obećanja o daljnjim donacijama“, rekao je fra Iko.

Preostala četvrtina posla do potpunog završetka radova odnosi se na studentske spobe.

„Trenutno radimo elektro i vodovodne instalacije u sobama za studente. Očekujemo da bismo sve mogli završiti do kraja akademske godine koja je pred nama“, izjavio je.

Inače, Dompes se nalazi u neosrednoj blizini crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru, a moći će primiti oko 150 studenata. Studenti će imati sve potrebne uvjete za život i studiranje. Pučka kuhinja za beskućnike nosi, pak, naziv po fra Didaku Buntiću koji je prije 100 godina spasio tisuće hercegovačke djece od gladi prebacivši ih u Slavoniju.

Važan segment Dompesa je i Međunarodni centar za dijalog, budući mostarski franjevci već godinama grade iznimno dobre međureligijske odnose s predstavnicima Islamske zajednice i Srpske pravoslavne crkve. U tom pogledu, unatoč svim ratnim razaranjima kako objekata tako i društ(a)va, Mostar je danas jedan od rijetkih istinskih multireligijskih cenatara ne samo u BiH nego i u široj regiji.

„Svaka marka od svakog donatora je jednako važna i zato svih upućujem zahvalu svima. Svi naši donatoru su pomogli da se dođe do ovog trenutka i da otvorimo Dompes“, rekao je fra Iko.

Cijeli kompleks je površine oko pet tisuća metara četvornih, na šest etaža od podruma, prizemlja, četiri kata do mansarde. Na svakom katu bit će po jedna soba prilagođena studentima s poteškoćama u kretanju.

J. Gudelj / Dnevnik.ba