Published On: Uto, ruj 24th, 2013

JOŠ DETALJA IZ CIA-E Plan Bošnjaka: Hrvatski dio BiH preuzeti na općim izborima

Zajedničko izvješće američkih obavještajnih službi iz listopada 1995. još je jedan dokaz kako je SAD poznavao situaciju na prostoru bivše Jugoslavije do detalja. U njemu su obrađene teme kao što je poštovanje mirovnog sporazuma, ponašanje političkih lidera, mogućnosti održavanja izbora u BiH, daljnji koraci službenog Zagreba, Beograda, Sarajeva…

Pitanje zajedničke vlade

 – Predstavnici bosanske vlade su rekli US diplomatima kako očekuju državnu vladu, potrebnu kako bi se sačuvali muslimanski interesi. Vlada se ne bi bavila samo vanjskom politikom, nego bi imala široki krug ovlasti. Hrvatski predsjednik Tuđman i ministar vanjskih poslova Granić rekli su američkim diplomatima da pristaju na manju državnu vladu koja će imati ograničene ovlasti. To se odnosi i na Parlament. Bh. Hrvati vjeruju kako će biti najbolje zaštićeni ako vlada u Sarajevu ima manje ovlasti jer se boje dominacije muslimana. Bosanski Srbi će tražiti svaki način da blokiraju rad središnje vlade u Sarajevu – stoji u dijelu zajedničkog izvješća američkih obavještajnih agencija. Govoreći o novoj, zajedničkoj vladi ističe se kako će njezine članove birati pripadnici tri naroda, te kako vlada mora štititi interese manjina u BiH. Ovo se kasnije nije ostvarilo jer su predstavnike Hrvate počeli birati pripadnici drugih naroda u BiH. Navodi se kako će Hrvati u BiH jako oprezno prići izbornom procesu, te tražiti veliki broj stranih promatrača. Navodi se kako će se Slobodan Milošević preko izbora pokušati riješiti Radovana Karadžića čiju smjenu već duže priželjkuje.

Povratak i izbori

Također, izvješće govori i o scenariju koji spremaju Bošnjaci, a po kojem bi trebalo što više bošnjačkih izbjeglica vratiti na prostore gdje su Hrvati većina kako bi na općim izborima preuzeli prevlast nad tim prostorima. Amerikanci navode i podjele među bošnjačkim liderima. Tako spominju kako Alija Izetbegović želi unitarnu muslimansku BiH, dok se Haris Silajdžić zalaže za multietničku BiH međunarodno priznatu u svojim granicama. Veliki dio izvješća je posvećen i ulozi Iranaca u BiH. Jasno vidi kako Amerikanci strahuju od iranskih skupina u BiH koje, prema njihovom mišljenju, čine sve kako stabilni mit ne bi bio uspostavljen. – Iran će nastaviti pružati vojnu pomoć Bosni. Iranska obavještajna mreža u BiH je sposobna provesti operacije protiv Srba i IFOR-a, kao što rade s radikalnim skupinama u Palestini gdje napadaju izraelske ciljeve i ruše mirovni proces na Bliskom Istoku – stoji u dijelu izvješća i nagovještava se mogućnost radikalizacije.

večernji.hr