Published On: Uto, kol 25th, 2015

ANALIZA: Čovićevo lobiranje približilo Izetbegovića i Radončića

Većina političkih stranka u Bosni i Hercegovini posvađana je do otvorenog neprijateljstva no malo kojoj je odbojna pomisao na ulazak u vlast pa su kraj ljeta i teškim političkim temama obično neopterećeni kolovoz u našoj zemlji ipak obilježile krupne riječi i velika obećanja stranačkih čelnika kakva se daju uglavnom u predizbornim kampanjama, piše Dnevnik.ba
Federacija BiH već tri mjeseca funkcionira s manjinskom vladom nakon odluke stranke Demokratske fronte (DF) Željka Komšića da napusti koaliciju sa Strankom demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH.
Te su se dvije stranke u potrazi za novim partnerima koji bi osigurali vladajuću većinu rastrčale na dvije fronte: SDA je otvorila pregovore s tri male političke stranke dostatne za tijesnu parlamentarnu većinu dok je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović sve snage uložio ne bi li na koaliranje nagovorio Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, piše u analizi Hina.
“Nama je potrebna stabilna većina a SBB je pravi partner za to”, bilo je Čovićevo pojašnjenje. Temeljnu zapreku provedbi te nakane predstavljalo je dugogodišnje otvoreno neprijateljstvo Radončića i člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.
Izetbegović vs. Radončić
Radončić i Izetbegović godinama razmjenjuju teške optužbe za kriminal, korupciju i nepotizam no ovog su tjedna nakon intenzivnog Čovićevog lobiranja odjednom počeli slati pomirljive poruke jedan drugome.
Najprije je Radončić polupomirljivo konstatirao kako je u interesu bošnjačkog naroda spreman na kompromise da bi dva dana kasnije Izetbegović odgovorio kako je SBB dobro došao u vladajuću koaliciju.
“Vrlo ćemo rado ući u jednu proširenu koaliciju”, kazao je Izetbegović u ponedjeljak nakon sjednice na kojoj je vrh SDA razmatrao mogućnost sklapanja političkog savezništva sa SBB-om.
Radončić je na to uzvratio izjavom kako ga “iskreno raduju mirniji tonovi iz SDA” jer su razgovori “dvije velike stranke o euroatlantskom putu i povratku unutarbošnjačkog dijaloga potrebni i ne treba ih isključivati”.
Ostavljajući otvorenim vrata za daljnje pregovore Radončić je ipak poručio kako sada očekuje konkretni prijedlog druge strane jer sam ne misli ništa inicirati niti što tražiti a ujedno je naznačio kako sada očekuje da Čović nastavi voditi započeti proces.
Uspostava komunikacije SDA i SBB-a jest Čovićev politički uspjeh no njemu je Izetbegović istodobno na teren ubacio novog igrača kojega lider HDZ BiH pokušava izbjeći.
“Na federalnoj bi razini bilo dobrodošlo da imamo SBB i HDZ 1990. uz nas”, izjavio je Izetbegović. Čović je do sada uporno izbjegavao čak i spomenuti HDZ 1990. kao potencijalnog partnera čijeg lidera Martina Raguža on na manje-više otvoren način tretira kao neprijatelja.
Sam Raguž nije odbacio mogućnost priključenja vladajućoj većini u Federaciji BiH no tražio je da se prije toga dogovore programska načela koaliranja.
Izetbegovićevu sugestiju o HDZ 1990. kao poželjnom partneru podupiru i u Savezu za promjene odnosno bloku stranaka iz Republike Srpske koje čine dio vladajuće većine na državnoj razini.
Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić odmah nakon Izetbegovićeve izjave pozvao je Raguža u sjedište državnog vrha na sastanak kako bi “razgovarali o daljoj provedbi reformi”.
Enigma i na državnoj razini
Iako su na kraju približili stajališta o statusu SBB-a kao mogućeg partera Izetbegović i Čović i dalje različito razmišljaju o tome kako treba izgledati vlast na državnoj razini.
Iztebegović bi tamo i dalje koalirao s Komšićevim DF-om koji u Vijeću ministara ima jednog ministra dok bi Čović i tu preslagivao kockice.
Nagađa se kako bi u toj većini uz SBB rado vidio i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.
Sam Dodik u ponedjeljak je po prvi puta otvorio takvu mogućnost iako nije jasno kako bi se to izvelo jer Izetbegović jasno preferira da u državnoj vlasti za partnere ima Savez za promjene predvođen Srpskom demokratskom strankom (SDS) a ne Dodika.
“Nama je potrebno da se vidi sva izdajnička politika SDS-a i za to treba još malo vremena. Mi ćemo, kada uđemo (u vlast) biti sasvim jasno pozicionirani i nećemo biti ljubimci Bakira Izetbegovića kao što su oni, već ćemo biti oni koji bez oklijevanja brane interese Republike Srpske”, izjavio je Dodik.
Neki utjecajni članovi SDA skloni su Čovića optužiti za tajne dogovore koji u konačnici idu na štetu BiH kao države.
“Čoviću se veoma žuri provesti ranije dogovoreni plan s Miloradom Dodikom i Fahrudinom Radončićem da zagospodare državom i svim njenim ključnim instancama kako bi BiH zadali udarac od kojega se ona više ne bi mogla oporaviti”, izjavio je Šemsudin Mehmedović, jedan od SDA-ovih “jastrebova” i zastupnik u državnom parlamentu.
U intervjuu za sarajevsko “Oslobođenje” Mehmedović je izjavio kako bi bila ludost da SDA sada uvede u vlast takvu “gubitničku koaliciju” poručivši Izetbegoviću kako se nada da će to spriječiti.
Iako na različitim stajalištima oko državne vlasti Izetbegović i Čović suglasni su kako ona na federalnoj razini mora biti rekonstruirana i popunjena tijekom rujna pa će početak jeseni u BiH sigurno značiti nove pregovore i dogovore i nova vjerojatno i neočekivana partnerstva.
Dnevnik.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare