Published On: Pon, lip 27th, 2016

Analitičari procijenili posljedice Brexita za Balkan: Bit će loše, a to će dobro doći Putinu

Prvu  posljedicu odluke o izlasku Britanije iz EU-a u Srbiji će izravno osjetiti najmanje 100.000 ljudi jer je više od 21.000 obitelji uzelo stambene kredite u švicarskim francima, pa će im njegovo jačanje zbog Brexita dodatno otežati otplatu jer u Srbiji još nije postignuto rješenje da se dužnicima u švicarcima olakša otplata.

Prema prvim procjenama, analitičari drže da bi već od ponedjeljka rata od oko 260 švicaraca mogla biti veća za oko tisuću dinara ili oko devet eura.
Istodobno, Narodna banka Srbije (NSB) najavila je da će dinar u ponedjeljak imati najslabiju vrijednost prema euru od početka ove godine, pa će službeni srednji tečaj biti 123,95 dinara za jedan euro.

Srbijanska valuta bila je tijekom 2016. najjača u siječnju kad je tečaj bio 121,54 dinara za euro, a njezina je vrijednost pala za 2,9 posto u odnosu na 2015.

Prema priopćenju NBS-a, nacionalna banka je u petak 24. lipnja intervenirala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 40 milijuna eura kako bi ublažila dnevne oscilacije tečaja.

Ekonomisti upozoravaju na činjenicu da će zbog Brexita u minusu biti i građani Srbije koji trguju s inozemnim burzama, ali i izvoznici u Veliku Britaniju budući da je Srbija lani izvezla robe za 197 milijuna dolara, najviše malina, guma za automobile i bakarnih cijevi.
Američki politički analitičar Daniel Server ocijenio je da će posljedice Brexita na Balkanu biti i političke.

“Što se Balkana tiče, on će osjetiti i trenutačne i dugoročne posljedice jer veoma ovisi o europskoj trgovini i investicijama, ali još je važniji politički utjecaj. Brexit će otvoriti vrata povećanom ruskom utjecaju. Putin će sigurno pojačati svoje pritiske u Srbiji, Republici Srpskoj i Makedoniji da ih odvrati od EU-a i NATO-a”, ocijenio je Server za beogradske medije.