Published On: Sri, stu 27th, 2019

Analitičari o Zvizdiću: BiH ugrožavaju oni koji su joj verbalno najprivrženiji

Predsjedatelj Vijeća ministara u odlasku i predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH, Denis Zvizdić, izjavio je u utorak kako nema države bez naroda, država je Bosna i Hercegovina, a narod Bosanci i Hercegovci. On je ovu tvrdnju iznio na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu u Mostaru upriličenoj povodom tzv. Dana državnosti BiH, koji se uglavnom obilježava u većinski bošnjačkim dijelovima Federacije BiH, izvijestio je Dnevnik RTV Herceg Bosne, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

RTV HB navodi da je Zvizdić ovom izjavom negirao Ustav BiH i rezoluciji ZAVNOBiH-a o čemu su za Dnevnik spomenute televizije govorili politički analitičari Milan Sitarski i Josip Vričko.

Zvizdić: Država BiH, narod Bosanci i Hercegovci

Zvizdić je, obraćajući se novinarima u Mostaru, kazao kako Bošnjaci u bivšoj Jugoslaviji nisu bili ravnopravan narod, iznijevši pri tome za kakvu se viziju Bosne i Hercegovine zalaže on i politička opcija koju predstavlja.

„To znači da jačamo nacionalni identitet jer ni jedna država ne može postojati bez svog naroda, kao što ni narod ne može postojati bez svoje države. Država je BiH, a njen narod su Bosanci i Hercegovci – građani kao nositelji političkog subjektiviteta, a oni pripadaju Bošnjacima, bosanskim Srbima i bosanskim Hrvatima“, rekao je Zvizdić.

Promocija “bosanske” nacije

Josip Vričko, politički analitičar, smatra da su Zvizdićeve teze sramotne jer se kose s porukom sa zasjedanja ZAVNOBiH-a koja kaže da BiH nije ni muslimanska, ni srpska, ni hrvatska, već i muslimanska, i srpska i hrvatska.

„Zvizdićeva izjava podsjetila me na kraj prošlog stoljeća, kada je bh. veleposlanica u Washingtonu bila Biserka Turković. Ona je tada, po naputcima iz Sarajeva, svim silama promovirala bosansku naciju“, rekao je Vričko, pojašnjavajući da su i tada i sada Amerikanci naročito senzibilizirani prema Bošnjacima, pa drži da je Turković mislila da će naići na plodno tlo.

-25. studenoga naročito se slavi i obilježava po različitim bošnjačkim udrugama u Europi i svijetu. Tako je i najveći „Bosanac“ među nama, Željko Komšić, Dan nezavisnosti slavio u Chicagu, rekao je Vričko.

“BiH ugrožavaju oni koji su joj verbalno najprivrženiji”

Milan Sitarski, povjesničar i politički analitičar iz Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara (IDPI), navodi da BiH svojim ustrojstvom podsjeća na Belgiju, Švicarsku ili Kanadu koje, za razliku od BiH, priznaju prava svih naroda koji u njima žive. Dodaje da su mnoge imperije kroz povijest pokušale stvoriti umjetnu naciju u BiH.

„Svi pokušaji austrougarske i osmanske imperije kao i svih Jugoslavija najpogubniji su po države koje se na neki način zloupotrebljavaju za nasilnu homogenizaciju svog stanovništva. Za BiH je neusporedivo bolje da se prepozna njen specifičan sastav, a u suprotnom se može dogoditi da nju kao državu najviše ugrožavaju oni koji su joj verbalno najprivrženiji“, rekao je Sitarski za Dnevnik RTV HB.

Klopka za “bosanstvo”

Sitarski i Vričko složni su oko zemljopne odrednice koja se često stavlja Srbima i Hrvatima u BiH.

„Kosovski Albanci su kosovski Albanci isto kao što su i kosovski Srbi kosovski Srbi, a slično je i s Bošnjacima koji su Bošnjaci u BiH, Srbi su Srbi u BiH, a Hrvati su Hrvati u BiH. Oni jesu Bosanci i Hercegovci u smislu državne pripadnosti, ali to ni na koji način ne može ograničiti njihovo pravo da u smislu nacionalne pripadnosti budu ono što jesu. To je pogotovo tako jer i sam Ustav BiH prepoznaje tri konstitutivna naroda ili tri nacije unutar BiH. Zvizdić je našao najpogrešniji trenutak za reaktualizaciju tih tema, a to je obilježavanje godišnjice ZAVNOBiH-a.“, istaknuo je Sitarski.

Vričko smatra da ne postoje bosanskohercegovački Srbi i Hrvati nego Srbi i Hrvati, ma gdje živjeli.

„Na tome treba inzistirati, a zemljopisna odrednica je klopka kako bismo se svi jednoga dana uklopili u to bosanstvo za koje znamo i kada je afirmirano i kada je ugašeno“, naglašava Vričko.

RTV HB podsjeća se da BiH nema zakon o državnim praznicima, a sve ključne odluke koje se tiču obilježja jedne države – od valute, zastave, himne pa na dalje nametnula je međunarodna zajednica svojim odlukama.

„Tko zna, možda jednoga dana donesu odluku koji ćemo dan slaviti kao Dan državnosti BiH“, ironično se zaključuje u Dnevniku RTV Herceg-Bosne.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare