Analitičari o porukama iz Prištine: Kurti namerava da izazove egzodus Srba sa severa Kosova

BEOGRAD – Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti aktivno je priželjkivao oružani incident, čak i na ograničenom teritoriju srpskog nezadovoljstva, te će sigurno iskoristiti trenutnu situaciju da nastavi sadašnji teror nad srpskim civilima, koji bi trebao u konačnici dovesti do njihovog potpunog egzodusa.

Ovo je za “Glas Srpske” rekao Filip Rodić, politički analitičar i novinar magazina “Pečat” i dnevnog lista “Novosti”, komentirajući nedjeljne događaje u selu Banjska, čiji je epilog pet mrtvih.

– Ovo je rezultat, prije svega, nepromišljene Kurtijeve politike. Svojim terorom uspio je izazvati reakciju lokalnog srpskog stanovništva. Kome ovi događaji idu u korist?! Svakako ne Beogradu, već Kurtiju i njegovim zapadnim sponzorima, koji sada imaju alibi za neke buduće akcije. Dakle, priče iz Prištine da Srbija navodno stoji iza ovog oružanog sukoba doista ne piju vodu, kao ni da je ta skupina namjeravala napraviti nekakvu autonomnu srpsku regiju na sjeveru – kaže Rodić.

Navodi i da mu je teško shvatiti, pogotovo pored niza kontradiktornih informacija, što se stvarno dogodilo u ovom selu i te sporne noći.

Kako kaže, ne bi ga iznenadilo da Kurti poduzima vrlo radikalne korake, da proglasi izvanredno stanje na sjeveru Kosova ili da Srpsku listu proglasi terorističkom organizacijom, što bi, smatra, bio uvod u veliku katastrofu .

– I do sada smo se više puta mogli uvjeriti da ne bježi ni od čega. Vjerojatno bi bio najsretniji da je nekako uvukao Srbiju u rat s KFOR-om, odnosno NATO-om, ali pitanje je što će mu mentori to dopustiti – kaže Rodić.

Također smatra da su pokušaji Prištine, ali i pojedinih stranih službi, da u cijelu ovu priču uvuče Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i Srbiju kao navodnog “organizatora oružane pobune na sjeveru” dio Kurtijeve strategije da što više ocrniti i diskreditirati u očima zapadne javnosti.“srpski faktor” u pregovorima ali i izvršiti novi pritisak na preostalo srpsko stanovništvo.

– SPC je bila stub srpstva, stub opstanka i u vremenima kada Srbi nisu imali državu. Tako je i danas, posebno u Republici Kosovo. Njenom diskreditacijom žele prekinuti veze za koje čak i ono malo Srba na Kosovu još živi na tim prostorima. Kad toga ne bude, neće biti ni Srba na Kosovu. Znaju to u Prištini, ali i na Zapadu. Koliko daleko su zapadni mentori spremni ići, hoće li dopustiti Kurtiju da potpuno radikalizira situaciju na Kosovu najbolje će pokazati naredni dani. Ono što bode oči je pasivna uloga KFOR-a i EULEX-a tijekom nedjeljnog sukoba, iako su imali obvezu ne dopustiti takozvanoj kosovskoj policiji da djeluje gotovo dva dana na sjeveru – kaže Rodić.

No, najviše ga zabrinjava što se stalno ignorira katastrofalna situacija u kojoj se nalaze Srbi na Kosovu, za koju je jedna talijanska profesorica svojedobno u svom znanstvenom radu ustvrdila da je usporediva s onom koju su Židovi imali u getu.

– Zapadne zemlje apsolutno ne zanimaju golgote kroz koje prolaze obični ljudi, Srbi na sjeveru. Oni su u njihovim očima samo figure i kolateral projekta stvaranja nekakve neovisne države Kosovo. Budući da su Srbi protiv toga, oni su u njihovim očima remetilački faktor – rekao je Rodić.

Srbija pod lupom

Nekoliko članica EU-a zatražilo je da se razmotri uvođenje mjera i u Srbiji, budući da one već postoje protiv Prištine, ako se utvrdi da Beograd ima veze s posljednjim događajima na sjeveru Kosova, doznaje Euronews Srbija iz diplomatskih izvora. Na sastanku Političko-sigurnosnog odbora EU, koji čine veleposlanici zemalja članica, raspravljalo se o situaciji u Banjskoj i tom dijelu Kosova, a navodno su sve zemlje tražile da se provede detaljna istraga kako bi se utvrditi činjenice što je točnije moguće.

Bivši diplomat Zoran Milivojević smatra da se u okolnostima nastalim nakon tragičnih događaja u Banjskoj može očekivati ​​samo nastavak iste politike kosovskog premijera Aljbina Kurtija koja je dovela do ovog incidenta, kao i nastavak represije Prištine. , dodajući kako nije uvjeren da se od međunarodne zajednice mogu očekivati ​​značajniji potezi koji bi doveli do smirivanja situacije.

– Dogodilo se ono na što predstavnici vlasti u Srbiji upozoravaju već šest mjeseci. Ovo što se dogodilo izravna je posljedica provođenja politike i represije Prištine koja se očito više nije mogla tolerirati. S obzirom na reakcije zapadnih centara moći, očito je da Kurti ima razumijevanja za ono što se događa i da su sve ocjene ovog događaja na njegovoj strani. U takvim okolnostima možemo samo očekivati ​​nastavak takve politike, represiju i potpunu neizvjesnost kada je u pitanju položaj srpskog naroda, a da ne govorimo o dijalogu ili bilo kojoj varijanti političkog rješenja ovog problema – rekao je Milivojević.

Sličnog je mišljenja i profesor geopolitike i međunarodnih odnosa Srđan Perišić koji navodi da će prištinske vlasti pod okriljem borbe protiv navodnog terorizma sasvim sigurno krenuti u još agresivniju hajku na Srbe, a posljedica toga može biti još masovnija. emigracije.

– Možemo samo očekivati ​​još veći val iseljavanja, jer će se ljudi osjećati još nesigurnije. Sever Kosmeta je sada praktično pod okupacijom. Ovaj slučaj, koji je težak udarac za Srbe, pokazao je da su ilegalne kosovske vojne i policijske snage svih ovih godina bile očito dobro opremljene, uvježbane i uvježbane, što je zasluga brojnih zemalja NATO-a. A s druge strane, izvjesno je da će sve što se događalo u danima nakon sukoba u nedjelju dati krila prištinskim vlastima da budu još odlučnije u zastrašivanju i progonu Srba. Svaki potez Prištine podržava i uživa zaštitu, prije svega, SAD-a. Kurti ne nastupa samostalno i tko to ne razumije, ne razumije ništa od onoga što se događa na Kosovu – istaknuo je Perišić.

Slobodan Zečević iz Instituta za europske studije smatra da se sve to dogodilo jer Priština nije ispunila jednu od glavnih obveza iz Bruxelleskog sporazuma, formiranje zajednice srpskih općina. Da je to učinila, kako kaže, Srbi bi sada imali svoju policiju, svoju zajednicu i tzv. specijalce. kosovska policija ne bi mogla maltretirati srpski narod.

Pustoš

Mnogi iz Prištine i sveta, ali, što je daleko tragičnije, iz Beograda, sa različitih ideoloških polova, ne birajući sredstva, pokušavaju da SPC prikažu kao učesnika, pa i vinovnika sukoba i poslednjih tragičnih događaja u Kosovo. Cilj im je da Srpska pravoslavna crkva i njen vjerni narod nestanu s Kosova. Saopćio je to Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve, izražavajući najdublje saučešće rodbini svih stradalih u ovom nemilom događaju.

– Podsjećamo, SPC se uvijek zalagala da se nesporazumi rješavaju mirnim putem i dijalogom. Više puta smo ukazivali na izuzetno opasnu politiku vlasti u Prištini, čiji je jedini cilj potpuno protjerivanje srpskog naroda i stvaranje etnički albanskog Kosova. S tim ciljem izvršeni su bezbrojni napadi na naše svetinje, na naš narod, pa i na srpsku djecu. Poslednjih meseci hapse se ljudi, bez ikakvih dokaza ili na osnovu izmišljenih dokaza, otima se zemlja u vlasništvu Srba, ukratko, Kosovo i Metohija su danas zemlja bespravja, u kojoj nema ni slobode ni minimum normalnog života Srba – poručio je Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve.

more recommended stories