Published On: Ned, lis 29th, 2017

ANALITIČAR “Ovo je prijelomni trenutak: Španjolska ima modernu vojsku, a Katalonija nema ništa”

Analitičar portala Obris Igor Tabak u razgovoru za Index prokomentirao je novonastalu eskalaciju krize u odnosima Madrida i Barcelone.

Naime, otkako je Katalonija danas poslijepodne proglasila neovisnost, sve je više špekulacija o tome kako će Madrid preuzeti kontrolu nad Katalonijom. Posljedično, špekulira se i o tome kako će se Katalonija koja se više ne smatra španjolskom pokrajinom, zaštititi od odluka Madrida koje sigurno neće ići u prilog katalonskim separatistima.

“Jednako kako je Katalonija proglasila neovisnost, tako je i Madrid aktivirao članak 155 španjolskog ustava. Španjolski premijer, što je javno dostupan podatak, proučava načine kako preuzeti ovlasti iz centrale nad pokrajinom”, kazao je Tabak.

Ako bi Španjolska odlučila poslati, primjerice, tenkove na Kataloniju koja se proglasila neovisnom, kako bi to izgledalo?

“Španjolska zato što je aktivirala članak 155 svoga ustava i glasanjem u parlamentu ne bi slala tenkove u Kataloniju, nego u dio svoje države, dakle Španjolske. Ali još uvijek nismo došli do te faze, iako je sve i dalje na rubu krize koja bi mogla, ali i ne mora eskalirati. Također, treba vidjeti kako će se dvije političke opije sučeliti, ona Madrida i ona Barcelone. Treba vidjeti i hoće li španjolska policija pokušati na silu preuzeti policijske dužnosti u Kataloniji ili ne”, rekao nam je Tabak kojeg smo pitali kolike su šanse da na tom području izbije građanski rat?

“To je sada prijelomni trenutak, kroz nekoliko sati ili dana vidjet će se koliko je ozbiljna odluka jedne i druge strane u Španjolskoj, s jedne strane regionalne vlasti koja je proglasila neovisnost, a s druge strane Madrida. Uz najbolju volju, vrlo teško je iz Hrvatske reći što se tamo može dogoditi ili će se događati. Tu je sve moguće, od jednostavnog preuzimanja ovlasti regionalne vlasti, do građanskog rata”, rekao nam je Tabak.
“Španjolska ima jako modernu i dobro naoružanu vojsku, a Katalonija vojno ne postoji”

Tabak ističe kako je cijeli postupak provedbe referenduma o odcjepljenju Katalonije od Španjolske, osim što je bio neustavan, bio i problematičan u tehničkom smislu. Naglašava i kako je u Kataloniji pola građana za neovisnost, a pola nije.

“Cijela samostalnost je proglašena s malom većinom glasova u parlamentu. Meni to ukazuje na činjenicu da je i stanovništvo Katalonije podijeljeno po tom pitanju. U samoj Kataloniji je situacija otprilike pola-pola. Što se tiče referenduma, nitko živ ne može reći tko je glasao i koliko puta. Ne postoji ni podatak koliko je građana svojim imenom i prezimenom glasalo. Taj referendum nije imao apsolutno nikakvu kontrolu koja je svojstvena pravim referendumima koji se inače održavaju u demokratskim zemljama. To je referendum koji je imao svakojakih problema sa svojom legitimacijom i to će vam kazati svatko tko se i najmanje razumije u tu problematiku. Mimo toga što je referendum bio neustavan, tehnički gledano, to je bio jedan veliki kaos”, rekao je Tabak u razgovoru za Index.

“Katalonsko naoružavanje moralo bi ići ilegalnim putevima”

Ako bi se Katalonija kojim slučajem pokušala naoružati za obrane svoje zemlje, kako bi to izgledalo?

“Jako teško pitanje. Katalonija praktički nema granicu s nijednom od susjednih država koje bi bile prijateljski nastrojene prema njima. Europska unija je već rekla da misli raditi samo s centralnom vlasti u Madridu. Time je Katalonija već danas izvan sustava Europske unije. Ako uspiju inzistirati na svojim stavovima ili u slučaju eskalacije nekakvog nasilja, tu je prva na udaru lokalna policija, za koju treba vidjeti je li je dovoljno jaka da obrani samostalnost Katalonije ako do toga dođe. Sve nakon toga je potpuno neizvjesno, zapravo, sve je vrlo slično kao u situaciji raspada bivše SFRJ”, tumači Tabak.

“Vojne instalacije u Kataloniji drže vlasti iz Madrida”

“Treba vidjeti bi li došlo do cijepanja regularne španjolske vojske. Treba vidjeti i što će biti s lokalnim vojnim instalacijama u Kataloniji, Njih trenutno drže vlasti iz Madrida, a bilo bi zamislivo da ih pokušaju preuzeti snage sklone Kataloniji kao neovisnoj državi. Bilo kakav uvoz ozbiljnijeg naoružanja bilo bi teško organizirati legalno. U slučaju takve eskalacije građanskog rata, treba uzeti u obzir to da je vojska koju posjeduje Španjolska izuzetno ozbiljna i moderno je opremljena. Katalonija bi se morala brzo organizirati i opremiti da bude u stanju vojno obraniti svoju samostalnost i neovisnost. Tu onda govorimo o kraju turizma, gospodarstva i svega onoga što je do sada krasilo Kataloniju”, kazao je za kraj Tabak.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x