Published On: Ned, ožu 13th, 2022

ANALITIČAR IZ HRVATSKE, MATE MIJIĆ: “Putin bi mogao destablizirati BiH kako bi odvratio pažnju od Ukrajine!”

Želimo li priliku upravljati sami sobom kao politički faktor u BiH, unatoč lošem iskustvu trebali bismo se kladiti na SAD. I zato je dodatno približavanje Hrvatske i Amerike uslijed ruske invazije na Ukrajinu dobro, neovisno hoće li rezultirati velikim promjenama izbornog zakonodavstva već za ove opće izbore, rekao je za mostarski portal “Dnevnik.ba” politički analitičar Mate Mijić.

Mijić napominje kako ne treba očekivati čuda od skorašnjeg sastanka delegacija SAD-a i Hrvatske po pitanju BiH, ali je dugoročno važna potvrda da je Hrvatska partner SAD-a u kriznim situacijama u ovom dijelu Evrope.

“Bila i ostala. Politika Sjedinjenih Država prema Hrvatima u BiH bila je nepravedna, to je nedvojbeno, no to ne znači da u SAD-u i dalje nije ključ za postizanje ravnopravnosti i ostvarivanje naših strateških ciljeva. Amerikanci nisu toliko opterećeni povijesnim nasljeđem ni tradicionalnim savezništvima i skloni su, što se pokazalo i kod osamostaljenja i oslobođenja Hrvatske, priznati realnost na terenu“, izjavio je Mijić.

Baš zato treba sistemski raditi na lobiranju u Washingtonu, dodaje Mijić, što je dosad bilo potpuno zanemareno, i pokazivati jasnu euroatlantsku orijentaciju, “što nam ipak ide bolje”.

“Žele li Hrvati upravljati sami sobom kao politički faktor u BiH, trebamo se kladiti na SAD”

“EU teži dekonstrukciji nacionalnih država i priznavanje koncepta federalnih ili izbornih jedinica po etničkom ključu 2022. od nje ne treba očekivati. Želimo li priliku upravljati sami sobom kao politički faktor u BiH, unatoč lošem iskustvu trebali bismo se kladiti na SAD. I zato je dodatno približavanje Hrvatske i Amerike uslijed ruske invazije na Ukrajinu dobro, neovisno hoće li rezultirati velikim promjenama izbornog zakonodavstva već za ove opće izbore“, ističe Mijić.

Mijić kaže da je nezahvalno prognozirati kako će se ruska invazija na Ukrajinu odraziti na bilo koga u ovom trenutku jer razni su scenariji mogući.

“Ovo će definirati Putinovo političko nasljeđe i naivno je očekivati da će se on tek tako povući. Važno je iz nekakvog početnog emocionalnog i navijačkog stanja prijeći u realne okvire. Isključimo li najgori scenarij, nuklearni sukob i posljedičnu katastrofu ogromnih razmjera za veći dio svijeta, za BiH drugi bi najgori scenarij bio Putinova aktivacija saveznika u Republici Srpskoj za destabilizaciju kako bi se fokus Evropske unije barem nakratko maknuo s istoka“, rekao je Mijić.

Veća prisutnost EU-a i NATO-a u vojnom, sigurnosnom i diplomatskom smislu u BiH govori, nastavlja, da se na taj scenarij itekako računalo pa je za očekivati da bi on ipak bio osujećen.

“Retorika predsjednika Milanovića prema Miloradu Dodiku također je u funkciji prevencije eskalacije u BiH i dobro je da on tu balansira. Ono oko čega također treba biti oprezan potencijalni su socijalni nemiri zbog rastuće financijske nestabilnosti i ekonomske krize tijekom sankcija Ruskoj Federaciji“, izjavio je Mijić i dodao kako smo to vidjeli i do sad: da socijalni nemiri u državama neriješenih temeljnih političkih pitanja vrlo brzo mogu prerasti u nešto više i lako ih se instrumentalizira.

guest
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
2 mjeseci prije

Tako je,tome se nadaju domace uzepe gnjide,da ce doci Rusi i pomoci im da ponovo u BiH stvore nekakvu novu takozvanu hb,tvorevinu bez muslimana i dzamija koju su vec jednom pokusali stvoriti ali smo je mi unistili.
Naravno,ta njihova mastanja ostat ce na nivou neostvarenih snova,ali nam to dobro pokazuje o kakvom zlu je rijec. Zato cemo tu uzepe ideologiju i zatući u zemlju za sva vremena.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
2 mjeseci prije

Jaki ste do jaja! 5 miliona Jevreja handri 600 miliona arapa ko levate! Hrabri do bola! God bless Izrael!

Diangelo
Diangelo
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
2 mjeseci prije

mogao bi i ti meni popusiti kako bi destabilizirao fasisticke gradjanske stranke

🇧🇦🕌🇹🇷
🇧🇦🕌🇹🇷
2 mjeseci prije

Nemaju srbi jaja zato, znaju sta bi ih sad cekalo, prije svega. Voljeli bi oni ali…

SIGMUND XX
SIGMUND XX
Šta ti kažeš na ovo?  🇧🇦🕌🇹🇷
2 mjeseci prije

SRBI NE DESTABILIZIRAJU BIH NEGO TRAZE SVOJA PRAVA. A TO STO VI PO PRINIPU PUSTINJSKE LAZI SMATRATE OTPOR UNITARNOJ BIH DEKONSTITUCIJOM NECEGA STO JE KONSTITUISANO U VASOJ PARANOJI.. TO JE POSEBNA PRICA. STARI PRIBERITE SE. NECE SRBI NI RAT NI RUSE. PRAVA. PRAVA NE DAJU. I NECE NI DATI. A TO STO VI TO PODVALJUJETE POD RUSE. AH…

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  SIGMUND XX
2 mjeseci prije

A koja su vam to prava ugrožena?
Pravo na Veliku Serbiju?😀

drZlikovac
drZlikovac
2 mjeseci prije

Ha..zna se čemu Putinu služe Serbi na Balkanu…nema tu ljubavi bratske i krivoslavne ,oni su pijuni za destabilizaciju ne samo Balkana već i same EU..a Serbi se nadaju da će kao za vrime Carske Rusije suradnjom sa Ruskom Federacijom proširiti svoje granice….dok god Serbi imaju mogućnost blokade same BiH kroz institucije RGnocidne BiH nikad neće ući u EU ili NATO …oni samo čekaju pravi povijesni trenutak za ujedinjenje sa Serbijom…