Published On: Pet, velj 8th, 2013

Anadolija: Nasljednici tuže Kusturicu i RS?

Nasljednici višegradskog zemljoposjednika Pašana (Mustafe) Hadžića najavili su tužbu protiv Republike Srpske (RS) i redatelja Emira Kusturicu koji zajedno grade Andrićgrad u Višegradu, a zbog, kako se tvrdi, uzurpacije zemlje na kojoj se podiže taj grad.
Nasljednici, naime, tvrde da zemlja na kojoj je izgrađen Andrić grad pripada njima.
Muhamed Pršeš, unuk Pašana Hadžića, biznismena koji živi i radi u Švicarskoj, izjavio je za agenciju Anadolija kako čak ni gotova sudska rješenja s ostavinskih rasprava nisu upisana u katastar i da zato ne mogu ostvariti pravo na svoju imovinu.
On tvrdi da mu je u administraciji Općine Višegrad još 2006. godine otvoreno poručeno ‘da će ta imovina biti upisana na nove nasljednike kada se iz “groba digne pokojni djeda Pašan”.
Vlasti su, naveo je Pršeš, održale svoje obećanje i do danas ta imovina nije valjano upisana na imena nasljednika, a kada je počela izgradnja Andrićgrada postalo mu je, kaže, jasno zašto je to tako.
Upitan kako gleda na Kusturičin Andrićgrad, Pršeš odgovara da na to gleda kao svaki Bošnjak.
” Kako bih gledao? Kao svaki Bošnjak koji je odrastao u toj sredini, koji zna sve što se događalo u agresiji i poslije nje. Kusturica tvrdi da on želi” vrati zemlju” od Turaka, još od prije 500 godina, da to bude srpska grad, da ga obilaze srpske djeca … To što rade ide protiv svega …, pa i genocida. Ali, ćupriju na Drini nije napravio jedan Srbin već musliman i Kusturica neće moći izbrisati sve te tragove naše kulture i nasljeđa”, rekao je Pršeš.