Published On: Pon, ruj 5th, 2016

AMRA BABIĆ, ŽENA KOJA RUŠI PREDRASUDE O BIH: Ja sam muslimanka, ali i Europljanka, Bosanka

Amra Babić je aktualna Općinska načelnica u Visokom, a na predstojeće lokalne izbore izlazi kao nezavisna kandidatkinja, s ciljem da se izbori za još jedan četverogodišnji mandat načelnika Općine Visoko.
U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba, Amra Babić je otkrila koji bi to bili prioriteti njene administracije u novom mandatu, što bi njezin reizbor na poziciju općinske načelnice u Visokom značio za stanovnike općine, te govori o projektima koji su obilježili njezin prethodni mandat.
Po čemu se vaš program razlikuje od programa ostalih kandidata?
Moj program zasnovan je na egzaktnim pokazateljima rada i iskustvu koje sam stekla u protekle četiri godine obnašajući funkciju Načelnice općine Visoko. U tom razdoblju Proračun Općine Visoko uvećan je za 30,54 posto, vratili smo stare nagomilane obveze i investirali oko 12 milijuna KM na prostoru cijele općine.
Evidentan je porast zaposlenosti od 7,85 posto, broj registriranih privrednih društava porastao je za 30,06 posto, au broju registriranih obrta bilježimo povećanje za 19,32%.
Posebno značajanim smatram podatak da je bruto izvoz po glavi stanovnika u Visokom na prvom mjestu u Zeničko-dobojskom kanotonu.
Cilj koji smo postavili u mom programu za naredni mandatno razdoblje je da radimo još bolje i našu općinu učinimo ekonomski uspješnom, a lokalnu samoupravu efikasan servis građanima i gospodarstvenicima. Uradili smo mnogo toga i pokazali da možemo, sada je bitno završiti započeto, ali i realizirati nove velike projekte.
Što bi Vaša pobjeda značila za ugrožene kategorije stanovništva i generalno ljudska prava u Vašoj općini?
U proteklom razdoblju putem institucija smo nastojali pomoći svima kojima je pomoć bila potrebna što se ogleda u podjeli velikog broja prehrambenih paketa, lijekova, ogrijeva, novčane pomoći. Tu ne smijemo zaboraviti ni podjelu plastenika čime smo mnogim obiteljima obezbijedili redovite mjesećne prihode, podjelu motokultivatora, krava i teladi za socijalno ugrožene građane.
Moj cilj je u narednom periodu stvoriti što bolje poslovno okruženje, povećati broj zaposlenih nastavkom projekta samozapošljavanja i prekvalifikacije uz nastavak korištenja javnih poziva i sredstava donatorskih organizacija, kako bismo na području općine Visoko imali što manji broj građana u stanju socijalne potrebe.
Smatram da su ljudska prava na u Visokom na zavidnoj razini, imamo odličnu suradnju sa svim vjerskim zajednicama kao is udrugama koje okupljaju romsku nacionalnu manjinu. Ovdje bih istaknula i odličnu suradnju s nadležnim Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine te kroz program Romed II i sa Vijećem Europe, suradnju s velikim brojem domaćih i međunarodnih organizacija kao i aktivnosti Povjerenstva za ljudska prava, mlade i ravnopravnost spolova Općine Visoko.
Žene su u politici ondje gdje one žele, a nekad je to splet određenih okolnosti. Ženama u politici zamjeram što nisu glasnije i jače, što ne traže da dobiju ono za što su sposobne. Njihova marginalizacija nije uvijek rezultat objektivnih okolnosti, ponekad žene same nisu spremne da se bore za svoje mjesto. Živimo u konzervativnom društvu, gdje je muškarac neprikosnoven, posebno u politici, koji je uvjetno rečeno muški posao, gdje se ženama teško nađe mjesto. Drago mi je da ja razbijam neku vrstu paradigmu o ženama u politici, i moj put kroz politiku pokazuje da žene, kada dobiju priliku, znaju tu priliku i opravdati.
Žene uvijek brane i štite one za koje se zauzimaju, te sam sigurna da biračko tijelo radije glasa za žene. Mi smo po svojoj prirodi odgovornije, predanije, sustavnije, obazrivije. Rekla bih i korektnije. Više žena u politici jamči više tolerancije, uvažavanja i dogovora.
Ja sam kandidaturom za načelnicu Općine Visoko pokazala da nema odustajanja, poraza i predaje, da žene mogu i da hoće dalje.
Ja sam muslimanka, ali i Europljanka, Bosanka, te moja pobjeda je pobjeda nad predrasudama.
Koji su Vaši konkretni planovi za poboljšanje života u Vašoj lokalnoj zajednici?
Moji planovi za poboljšanje uvjeta života građana vezani su prije svega za samnjenje broja nezaposlenih osoba, kroz stavljanje u funkciju svih poslovnih zona. Visoko ima odlične prometne, geografske, ljudske i sve druge resurse da se ponovno vrati među najrazvijenije općine u našoj zemlji.
Pored toga smatram da svi građani općine Visoko moraju imati osnovne uvjete za život, a to su dobre ceste, kvalitetna rasvjeta i naravno riješen problem vodoopskrbe za sve.
Raduje me činjenica da smo 2016/8/31. godine u zgradi Parlamentarne skupštine BiH potpisali ugovor s predsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Summa Chakrabarti o financiranju projekta proširenja gradske vodovodne mreže u vrijednosti 4,5 milijuna eura čime smo stvorili uvjete za konačnu realizaciju ovog historijskog projekta i rješavanje problema vodoopskrbe za 12 000 stanovnika Moštra, Poriječana, Čekrekčijama, Gračanice i Kula Banjera.
Što biste izdvojili kao najveći problem stanovnika Vaše općine?
Trenutno najvećim problemom stanovnika općine Visoko smatram vodoopskrbu, koje ćemo u narednom razdoblju riješiti. Pored toga evidentni su problemi u oblasti infrastrukture, ekologije – odlaganja komunalnog otpada, zaštite okoliša i zdravlja ljudi. U proteklom razdoblju imali smo probleme vezane za sigurnost građana i imovine, što uspješno rješavamo postavljanjem video nadzora na području cijele općine.
Možete li nam reći što je obilježilo Vaš prethodni mandat?
Iza mene su četiri godine rada nakon kojih mogu reći da sam ostala dosljedna onome što sam građanima obećala u kampanji. Izgradili smo Kulturni centar Altindag u Prijekom, izgradili smo Ambulantu “Tika” u Moštru i riješili problem zdravstvene zaštite za 16.000 stanovnika. Uredili smo prostore koji su godinama bili zanemareni i pretvorili ih u Trg žrtava genocida u Srebrenici i jednu od najljepših šetnica u Bosni i Hercegovini.
Uradili smo projekte za potpunu rekonstrukciju betonskog mosta, rekonstrukciju postojećeg i izgradnju novog mosta u Čekrekčijama, projekte svih kružnih tokova, prostorno-plansku dokumentaciju cjelokupnog područja općine, počeli smo izgradnju pješačkog mosta na rijeci Bosni u naseljima Luke – Ozrakovići i obilaznice u Milima čime smo odredili razvojne pravce Visokog u budućnosti.
Mislim da je postojala generalna predrasuda, ne građana, nego nekih povlaštenih skupina, koje su bile ugrožene mojim radom, posebno kada je riječ o uređivanju stvari u javnim područjima. Ne mogu zaboraviti problem s kartama za školarce i studente, gdje je pogrešno protumačena moja namjera da u tu oblast uvedem red. Mene je zatekla situacija u kojoj se ne zna tko koristi kartu, a tko samo uzme potvrdu i novac. Imali smo mjesečne fakture od Centrotransa po 30 hiljada KM, a nismo znali tko koristi to pravo. Tko je stvarno imao pravo, nije ga izgubio.
Politika kao disciplina je posebna, jer tu se ne dijele mjesta po sposobnostima, po radnim navikama, po kvalitetama, već po poslušnosti, nacionalnom ključu, podobnosti …
Ono znate, treba nam jedna žena, imamo li ?! Koju ćemo? Ma daj onu što najmanje priča samo da zadovoljimo kvote. Običan narod to vidi drugačije, jer više vjeruje ženama i zna da su one upornije, te da idu do zacrtanog cilja.
Lokalni šerifi imaju problem s predrasudama prema ženama, a ponekad je moj problem bio što nisam prisutna na nekim sijelima, druženjima na kojima se određuje sudbina građana. Smatram da se politika na razini lokalne zajednice treba temeljiti na zajedničkom interesu, a nikako na interesu pojedinaca i političkih partija.
Ponosna sam na to što se na predstojećim izborima pojavljujem kao nezavisni kandidat i što na leđima ne nosim teret ispunjavanja želja i naredbi pojedinaca, nego želim da zajednički riješimo probleme građana općine Visoko, da zajedno nastavimo započeti proces razvoja i naravno da i dalje budem Načelnica svih građana općine Visoko bez obzira na njihovu stranačku i bilo koju drugu pripadnost.
Središnje izborno povjerenstvo BiH je na sjednici 25. kolovoza donijela odluku o zaključivanju i potvrđivanju Središnjeg biračkog popisa za Lokalne izbore 2016. godine u Bosni i Hercegovini u koji je upisano je ukupno 3.263.906 birača.
Nakon okončanja procesa ovjere prijava političkih stranaka, nezavisnih kandidata, kandidata predstavnika nacionalnih manjina, koalicija i listi nezavisnih kandidata ukupno je ovjereno 455 političkih subjekata.