Published On: Pon, pro 16th, 2019

Amnesty traži istragu: 304 osobe ubijene u obračunu vlasti s prosvjedima u Iraku

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International objavila je u ponedjeljak da su najmanje 304 osobe ubijene, a tisuće ozlijeđene od 15. do 18. studenoga u “gušenju prosvjeda” i optužila iranske vlasti za primjenu “smrtonosne sile”.

Prema izvješću objavljenom u ponedjeljak ta organizacija navela je da su vlasti nakon prosvjeda krenule u “okrutni obračun” kako bi zastrašile ljude i osigurale da ne govore o događajima.

“Uznemirujuća svjedočenja očevidaca sugeriraju da je gotovo odmah nakon što su iranske vlasti masakrirale stotine sudionika nacionalnih prosvjeda počelo sustavno gušenje prosvjeda”, naveo je direktor Amnestyja za Bliski istok i sjevernu Afriku Philip Luther.

Prosvjedi su izbili širom Irana sredinom studenoga nakon što su vlasti objavile da će povećati cijenu goriva i ograničiti potrošnju zbog duboke ekonomske krize koju su izazvale američke sankcije.

Amnesty je naveo da je uz pomoć svjedoka potvrdio autentičnost snimaka koje pokazuju kako “Iranske snage sigurnosti otvaraju vatru na nenaoružane prosvjednike koji nisu predstavljali nikakvu prijetnju”.

Ujedinjeni narodi kažu da raspolažu informacijama po kojima je među ubijenima najmanje 12-ero djece.

Luther je pozvao međunarodnu zajednicu da djeluje a vijeće UN-a za ljudska prava da održi posebnu sjednicu o Iranu koja bi odobrila “istragu o nezakonitim ubojstvima prosvjednika, zastrašujući val uhićenja, prisilni nestanak i zlostavljane zatočenika”.

Amnesty i UN početkiom mjeseca procijenili su da je ukupno ubijeno 208 osoba, a posebni predstavnik za Iran američkog ministarstva vanjskih poslova procijenio je da bi se moglo raditi o tisuću ubijenih.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare