Published On: Sat, Sep 19th, 2020

Amerikancima će od 20. rujna biti zabranjeno instalirati TikTok

Trumpova administracija pokrenula je ove godine rat protiv vrlo popularne aplikacije za razmjenu videozapisa, TikTok, pozivajući se na zabrinutost zbog mogućih kršenja sigurnosti svojih korisnika.

Sjedinjene Države zabranit će svojim građanima preuzimanje aplikacije TikTok u kineskom vlasništvu, kao i WeChat, od 20. rujna. Nova pravila objavljena su u petak na internetskoj stranici američkog Ministarstva trgovine.

Slijedom ranijih izvršnih naredbi Donalda Trumpa, “Ministarstvo trgovine danas je najavilo zabrane transakcija povezanih s mobilnim aplikacijama WeChat i TikTok, radi zaštite nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država”, navodi se u priopćenju.

“Kineska komunistička partija pokazala je sredstva i motive za korištenje ovih aplikacija kao sredstva za ugrožavanje nacionalne sigurnosti, vanjske politike i gospodarstva SAD-a”, rekao je odjel, tvrdeći da će nove zabrane pružiti veću zaštitu američkim korisnicima tako što će se ” ukloniti pristup tim aplikacijama i značajno će se smanjiti njihova funkcionalnost”.

Reuters je ranije izvijestio, pozivajući se na informacije triju službenika, koji su zatražili anonimnost, da će Washington narediti Appleu, Googleu i drugim tvrtkama uklanjanje te aplikacije sa svojih platformi, kojima se može pristupiti u zemlji. Međutim, rečeno je da tvrtke neće biti spriječene u svojim ponudamaTikToka ili WeChata korisnicima negdje drugdje, kao što su trgovine aplikacija Alphabet Inc, prenosi Logično.com

Trenutni korisnici TikToka i WeChata neće biti spriječeni u korištenju aplikacija, navodno su rekli službenici, međutim neće moći instalirati nova ažuriranja.

Kaže se da bi američki predsjednik Donald Trump i dalje mogao opozvati navodnu zabranu prije nego što ona stupi na snagu.

Trump je ranije sugerirao da će zabraniti vrlo popularnu aplikaciju u vlasništvu kineskog ByteDancea, ali je kasnije odobrio vrijeme od 45 dana, kako bi se tvrtka mogla dogovoriti o prodaji svog proizvoda tvrtki Microsoft Cop. Odjel trgovine dobio je to razdoblje radi definiranja transakcija iz aplikacija koje bi potencijalno mogle predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti za Sjedinjene Države, nešto što je Trumpova administracija dugo održavala kao realnu opasnost.

Tajnik trgovine Wilbur Ross rekao je da zabrana transakcija dokazuje “još jednom da će predsjednik Trump učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi zajamčio našu nacionalnu sigurnost te kako bi zaštitio Amerikance od prijetnji koje prijete od kineske komunističke stranke”.

Dodao je da je odjel “poduzeo značajne mjere u borbi protiv zlonamjernog prikupljanja osobnih podataka američkih građana koje se vrše u Kini, istodobno promičući naše nacionalne vrijednosti, norme utemeljene na demokratskim pravilima i agresivno provođenje američkih zakona i propisa”.