Amerikanci zainteresirani za investiranje u lanac benzinskih crpki na koridoru VC i namjensku industriju

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu visoke dužnosnike Veleposlanstva SAD u BiH, zamjenika veleposlanika SAD u BiH Nicholasa Hilla, direktora USAID-a u BiH Davida Bartha i vojnog atašea SAD u BiH pukovnika Scotta Millera.

Tijekom razgovora američki dužnosnici su, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, izrazili punu podrška reformskoj agendi koju provodi Federalna vlada kao i svim reformskim procesima u Federaciji BiH, a naročito na izmjenama zakona o radu, kolektivnih ugovora, zakona o izravnim stranim ulaganjima i drugih zakona koji poboljšavaju poslovno okruženje i stvaraju ambijent za intenzivnije investicije i strana ulaganja u BiH.

U pravcu provedbe ovih ciljeva, ocijenjeno je da je neophodno u što kraćem razdoblju usvojiti predložene izmjene zakonskih rješenja. Predstavnici veleposlanstva SAD u BiH su također naglasili da sve ove reforme imaju veliku podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Zaključeno je da je poželjno da kompanije iz Sjedinjenih Američkih Država investiraju u lanac benzinskih pumpi na koridoru Vc kroz Federaciju BiH. Izražen je i značajan interes američkih kompanija za investicije u namjensku industriju u Bosni i Hercegovini, kao i ostale sektore gospodarstva.

Američki dužnosnici posebno su podržali i namjeru Vlade Federacije BiH da osnuje industrijskih zona u pilot projektu, kojeg ona pokreće, a koji pored industrijskih zona predviđa tehnološke parkove, IT centre, start-up kompanije, koje će imati besplatne prostorije za rad na određeno vremensko razdoblje, kao i centre za prekvalifikaciju i apliciranje za projekte različitih fondova Europske Unije.

Federalni premijer Novalić zahvalio je Hillu, Barthu i Milleru na dosadašnjoj suradnji i svemu što su učinili za Bosnu i Hercegovinu i Federaciju BiH, zaželivši im uspješan nastavak karijere na novim funkcijama, priopćeno je iz Vlade F BiH./HMS/