Published On: Wed, Oct 7th, 2015

Amerikanci u čudu: Otkud IS-u toliko Toyotinih automobila? (VIDEO)

Američki protuteroristički dužnosnici zatražili su od “Toyote” da objasni na koji način je veliki broj njihovih automobila završio u rukama Islamske države (IS).

U propagandnim snimkama Islamske države Iraka i Sirije vidi se veliki broj “Toyotinih” automobila, drugog najvećeg proizvođača na svijetu, a najčešće su to terenska vozila i pik-apovi.

Iz “Toyote” su odgovorili da ne znaju na koji način je IS došao do ovih automobila, naglašavajući da podržavaju istragu američkih dužnosnika kako bi se spriječilo da dobra sa Zapada završe u rukama terorista.

“Mi smo upoznali ‘Toyotine’ lance opskrbe na Bliskom Istoku o ovome, ali io proceduri po kojoj je ‘Toyota’ dužna štititi integritet lanca opskrbe”, rekao je “Toyotin” direktor za javne politike i komunikacije Ed Luis.

“‘Toyota’ ima striktnu politiku da ne prodaje vozila za potencijalne kupce koji mogu ih koriste ili modificiraju za paravojne ili terorističke aktivnosti”, rekao je Luis i dodao da tvrtka nema mogućnost pratiti vozila koja su ukradena ili su preprodan uz pomoć posrednika, prenose srpski mediji.

“Toyotini” automobili su, na videoisječcima IS-ove kampanje u Iraku, Siriji i Libanonu napunjeni teškim naoružanjem gdje iz kabina vire teroristi.

Irački veleposlanik u SAD rekao je da vjeruje da su teroristi, pored starih kamiona, stekli na tisuće novih “Toyotinih” automobila u posljednjih nekoliko godina.

“To je pitanje koje sam postavio našim susjedima, kako i na koji način su dospjeli u ruke IS-a i odakle dolaze”, kaže ovaj veleposlanik.

IS-ovi propagandni snimci pokazuju kako teroristi patroliraju ulicama u Siriji u starijim i novijim “Toyotinim” automobilima.

Dok prelaze u Libiju u dugim karavanima blistaju novi “Toyotini” lend kruzeri. U kolonama terorista može se vidjeti da je više od dvije trećine automobila upravo iz “Toyotinih” tvornica, a osim nje, u manjem broju su i “Mitsubishi”, “Hyundai” i “Isuzu”.