Published On: Pon, pro 21st, 2020

Amerikanci se masovno bune protiv lockdowna

GRADONAČELNIK New Yorka Bill de Blasio upozorio je ovaj tjedan svoje građane da se pripreme na moguće “novo zatvaranje” u sklopu borbe s drugim valom epidemije koronavirusa.

“Vidimo razinu infekcije koronavirusom koju nismo vidjeli od svibnja i moramo zaustaviti zamah”, poručio je De Blasio Njujorčanima.

“Guverner je u intervjuu za The New York Times tijekom vikenda rekao da bismo se morali pripremiti za mogućnost punog zatvaranja. Slažem se s time. Moramo prepoznati da bi se to moglo dogoditi i moramo biti spremni za to jer ne možemo dozvoliti da ovaj virus nastavi rasti”, dodao je De Blasio.

“Ako ne promijenimo putanju, mogli bismo vrlo lako ići u zatvaranje. A zatvaranje je nešto što bi nas trebalo zabrinuti. Jer svi ovi (neesencijalni) biznisi se zatvaraju”, rekao je i guverner istoimene savezne države Andrew Cuomo na svojoj dnevnoj konferenciji za medije ovog tjedna. PowerPoint prezentacija iza njega prikazivala je na koje poslove misli: restorani, maloprodaja, teretane, saloni, proizvodnja…

Vlasnik udario autom policajce nakon što su mu zatvorili pub

Cuomo je prošli petak već zabranio restoranima posluživanje gostiju u zatvorenom na najmanje dva tjedna, priznajući da će “biti ekonomskih teškoća” za restorane. A kako piše CNN, promet u restoranima i prije ove zabrane pao je za 70 % ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

No ni De Blasio ni Cuomo ne trebaju očekivati da će Njujorčani ovaj put poštovati lockdown, piše američki libertarijanski list Reason. Vijesti iz cijelog SAD-a pokazuju da je revolt protiv lockdowna među mnogim Amerikancima na još višoj razini nego na proljeće, u prvom valu – iako je broj teško oboljelih i umrlih sada još veći.

Cuomo je, inače, uveo zabranu posluživanja gostiju restorana u zatvorenom tjedan dana nakon što je vlasnik bara na Staten Islandu uhićen zbog kršenja epidemioloških mjera.

Prestijev pub je, naime, policija zatvorila, a njega uhitila zbog kršenja zabrane služenja hrane i pića nakon 22 sata, odnosno zbog opiranja policiji pri zatvaranju objekta. No čim je pušten na slobodu, on ga je prkosno opet otvorio, proglašavajući ga “autonomnom zonom”. To je pak bila očita parodija na sličnu autonomnu zonu koju su aktivisti iz pokreta Black Lives Matter proglasili u centru Seattlea u lipnju.

Pri otvaranju njegovog puba Mac’s Public House pridružile su mu se stotine anti-lockdown prosvjednika.

“Otvorite! Otvorite! Otvorite”, skandirali su prosvjednici, kao i “jebeš Cuoma”.

Samo dan kasnije Presti je opet uhićen nakon što je pokušao pobjeći od policajaca u svom SUV-u, pri čemu je automobilom udario jednog od njih koji mu je pokušao prepriječiti put. Policija je priopćila da je Presti slomio obje noge policajcu, što Prestijev odvjetnik poriče. Presti je na kraju opet pušten na slobodu.