Published On: Sri, lip 30th, 2021

Amerikanci Rusima u UN-u: “Otvarate zatvoreno pitanje”

Za imenovanje visokog predstavnika u BiH nije potrebna suglasnost svih članica Vijeća sigurnosti UN, a tome se protivi samo Rusija, tvrdi predstavnik SAD u Vijeću sigurnosti Richard Mills.

Mills je naglasio na sjednici Vijeća sigurnosti UN da je BiH trenutno u miru, ali da njenu stabilnost ne treba uzimati zdravo za gotovo. Dodao je da je pomirenje u BiH u obostranom interesu strana u zemlji i međunarodne zajednice.

Prema riječima američkog predstavnika, protivljenje Rusije imenovanju Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika nije zasnovano na zakonu, već se radi o principu. Mills je podsjetio je da su svi članovi u Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira, osim Moskve, podržali imenovanje Schmidta, te ponovio:

“Nije potrebno da sve članice budu suglasne i da Vijeće sigurnosti UN ne mora potvrditi njegovo imenovanje”.

Prema njegovim riječima, imenovanje Schmidta je “zatvoreno pitanje”

On je, između ostalog, naglasio da je potrebna međunarodni ured u BiH kako bi vodila zemlju ka ciljevima koje je sama zacrtala.

Predstavnik SAD kaže da nacionalna retorika i dalje postoji i da ometa put ka pomirenju u BiH, uz napomenu da Washington podržava Dejtonski sporazum i da “nove granice na Balkanu nisu opcija”.

Predstavnica Francuske upozorila je ranije da određene strane u BiH pozivaju na odcjepljenje, što je “kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma”.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x