Published On: Fri, Oct 2nd, 2015

AMERIKANCI PUTINU 'Zaustavi napade i prestani ubijati nedužne civile!' RUSI: 'Znamo da je bolno, ali pomirite se da više ne vladate na svjetskoj sceni'

Članovi anti-IS koalicije predvođene SAD-om, zatražile su od Rusije da prestane sa zračnim napadima jer, kako tvrde, ovi gađaju pripadnike sirijske opozicije i civile
 
U zajedničkoj izjavi poslanoj u petak, SAD, Velika Britanije, Turska i ostale koalicijske snage stoji kako bi daljnji napadi samo dodatno pojačali ekstremizam.
 
Na odgovor s ruske strane nije se dugo očekalo. Progovorio je šef diplomacije Lavrov:
 
– Shvaćam da stare navike teško nestaju, da je teško rastati se sa osjećajem monopolskog dominiranja na svjetskoj sceni – taj proces biti će bolan i dug – rekao je Lavrov dodavši da se još nada dogovoru s Amerikancima..
 
Rusija pak, koja je u petak počela s novom serijom napada, kaže kako su jedini ciljevi njihovih udara Islamska država.
 
Također, visoki dužnosnik u ruskoj vojsci rekao je kako bi napadi mogli potrajati tri mjeseca.
 
Alexei Pushkov, čelnik odbora za vanjsku politiku u ruskom parlamentu, dodao je kako su se SAD samo pravile da gađaju IS, ali da će ruska akcija biti mnogo učinkovitija.
 
Od srijede kad su počeli prvi napadi, Rusija je izvela 18 zračnih udara na području gradova Alepa, Hama i Idliba. Svi ti gradovi smješteni su u provinciji u kojoj ima relativno malo pripadnika IS-a.
 
Ruski ministar obrane danas je objavio novu snimku koja prikazuje napad na terorističke mete u Siriji, uključujući i zapovjedni centar Islamske države i kamp za obuku, javlja RT
 
Ministarstvo je objavilo kako su njihovi avioni Su-24M i Su-25 izveli osam letova iz baze Hmeimem u Latakiji na mediteranskoj obali i naciljali pet meta Islamske države.
 
Na temelju obavještajnih podataka ministarstvo je potvrdilo totalno uništenje terorističkih meta u Idlibu te da su napadi na skladište oružja izvedeni kirurškom preciznošću, a kamp potpuno uništen.
 
Rusko ministarstvo također je objavilo da su na taj način spriječili Islamsku državu da vrati zapovjedništvo nad provincijom Hama koju su ruske zračne snage bombardirale u srijedu.
 
Ministarstvo je objavilo snimku operacije koja pokazuje udar kojeg je izveo Su-24M.