Published On: Sri, svi 5th, 2021

Amerikanci kritizirali aferu Respiratori i nelegalna SDA imenovanja u BH diplomaciji?

Detalj je to mirotvorne povijesti SAD-a u BIH koji se rijetko spominje. Kao i to da su se SAD prevarile u procjeni opstanka Jugoslavije.
I ne samo da su se prevarile nego su raspačanu Jugoslaviju dodatno dokusurale odvajanjem Kosova od Jugoslavije.
SAD administracija u najboljoj je namjeri nastojala da Jugoslavija nepodijeljena uđe u EU. Prevarili su se. Nisu dobro procijenili razinu međunacionalne netrpeljivosti i velikonacionalne projekte koji su buktali tih godina. Kamo sreće da je američka procjena bila točna i da su sačuvani tisuće života. No nije bila točna.
Jesu li u pravu ovaj put? Koliko poznaju povijest BIH i povijest njenih identiteta? Jesu li svjesni ogorčenosti koja vlada među Srbima i Hrvatima? Osjećaja da Inzkom upravlja bogati arapski financijaš? Onaj isti koji je planirao napade na WTC? Jesu li svjesni da se na BH medijima, čak ni na dan Slobode medija ne smije spomenuti da je samo jedna vojska iz BIH dala napadače na WTC?
I da je to nešto o čem se u BIH ne govori. Jesu li svjesni da upravo ta vojska nije presuđena u Haagu? I da se dva naroda od tri u BIH tjera da poštuje sud koji je proglasio nevinima ili uopće nije optužio niti jedan od najgorih zločina nad Hrvatima i Srbima u BIH. Recimo genocid u Grabovici, jedini školski primjer genocida, u Haagu je ostao bez presude. “Nema dokaza i nema svjedoka”. Nema. Jer nitko živ ostao nije.

Ujedno je zahvalila Inzku na poslu koji je obavio u našoj zemlji te mu je iskazala punu podršku. Na koji točno posao je mislila pojma nemamo. No imamo osjećaj da nas US ambasadorica, pristojno kazano, zafrkava. Inzku je na poslu u BIH najzahvalniji Jerko Lijanović, potom SDP, potom Komšić. On naime godinama podržava njihov kriminal i Komšićevo uništavanje Ustava i Države.

Dodala je da stav Sjedinjenih Država o BiH nije promijenjen, te da Washington našu zemlju doživljava kao jedinstvenu i okrenutu euroatlantskim integracijama.

Što će reći da ju uopće ne doživljava. Jer da je uopće studira, analizira i doživljava znali bi koliko je američka potpora Inzku i lupanju po glavi 50% građana BIH kako bi se prilagodili politici jedine terorističke partije u Europi – SDA,  dovela BIH do krajnjeg stadija postojanja.,

“Posvećeni smo tome da je BiH demokratska i nezavisna država sa teritorijalnim integritetom”, istaknula je.

Ne kazavaši što je to u BIH demokratsko? Demokratski mediji možda? Demokratski Predsjednik Hrvata u Predsjedništvu? Demokratski Dom naroda Hrvata i Srba koje popunjavaju Bošnjaci?

Dodala je da je jedan od prioriteta BiH borba protiv korupcije.

“Rezultat te korupcije je da zemlja gubi talentirane mlade ljude koji idu u zemlje gdje imaju veće šanse”, kazala je, između ostalog, Thomas-Greenfield. 

Je li se ovim činom Thomas-Greenfield direktno okomila na imenovanje Komšićeve veleposlanice koja je na uglednu međunarodnu funkciju imenovana s lažnim CV-em i bez ikakvog formalnog obrazovanja. Teško budući da je sama USA ambasada stala protiv novinara koji su otkrili ovaj sljučaj te su podprli korumpiranost spornog imenovanja. A potom su novinarima čestitali dan slobode medija.

Kao drugu ključnu prepreku za BiH navela je političare “koji se fokusiraju na etnonacionalne ciljeve”.

Ovaj dio, je jako zanimljiv. U Americi, prijestolnici političke slobode, u kojoj se jamče političke ideologije bilo bi skandalozno da se neka politička stranka kritizira zato što je njena ideologija ovog ili onog smjera. Postoje širom svijeta etničke i neetničke partije. Lijeve i desne. Zamislimo da SAD ambasadorica u Francuskoj kritizira neku partiju što je socijalne orijentacijem, ili pak kapitalističke, što je liberalna ili pak konzervativna. Povijest BIH rata je povijest etničkih sukoba. A BIH nije lutkarsko pozorište u kojem od političara naručite kakve ideologije želite slušati u UN.

Građanima se nude političke ideje i političari sami biraju što će im ponuditi. Činjenica je da etničke partije u BIH ne silaze s vlasti od sloma komunizma. To nije dijagnoza. To je fakat. I postoji razlog zašto je to tako. Zato što su nacionalizmi i dalje živi. Proces nacionalne renesanse još nije gotov. Najveća nacija želi još. Ne priznaje druge dvije. Najmalobrojnija se osjeća prevarena iskorištena i izmajorizirana. Srednjoj je dobro i ona bi van. BIH je prostor trojne međunacionalne napetosti. Možda se to ne vidi sa zgarišta WTC-a u SAD-u. Budući da oni ne vide ni tko je educirao i istrenirao napadače na vlastite građane 2001 godine zašto bi znali tko je ubio recimo Jozu Leutara. Ta i sama US ambasada je tada pozvala da se slučaj ne politizira.

Bi li tako reagirali da je ubijen Amerikanac u BIH?

U svakom slučaju još jedno malo razočarenje u inertne stavove SAD-a, stavove koji nepriliče jednoj uglednoj i važnoj svjetskoj sili. Čak i ako su stavovi nama neprihvatljivi, očekivati je da se Velika Svjetska Sila, iscrpnije pripremi u svom izlaganju.

No s obzirom da BIH ima važnost na svjetskoj pozornici taman koliko i lokal Mc Donaldsa u New Yorku, razumljivo je zašto su istupi US ambasadora po pitanju BIH tako plahi i nemarni.