Published On: Ned, sij. 21st, 2018

Amerikanci ne razumiju zašto je terorizam manja prijetnja od Rusije i Kine

Američki građani ne podržavaju stav izražen u novoj strategiji nacionalne obrane koju je objavio Pentagon i kako su Rusija i Kina postali “glavna prijetnja američkoj sigurnosti”. Oni su više zabrinuti zbog međunarodnog terorizma, piše kolumnist The Washington Posta Adam Taylor. Ovakva razlika u stavovima između predsjedničke uprave i birača u budućnosti može postati izvor problema, vjeruje autor članka.

Kao što smo jučer objavili, prema strategiji nacionalne obrane koju je objavio američki ministar obrane James Mattis, prioritet državne sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država je sada sučeljavanje s Rusijom i Kinom, a ne borba protiv međunarodnog terorizma.

“Nakon gotovo dva desetljeća “rata protiv terora”, čiji su troškovi bili ogromni, a prave prednosti zanemarive, ova strategija može značiti veliku promjenu u načelima američke vanjske politike” , kaže vanjskopolitički kolumnist The Washington Posta Adam Taylor.

“Međutim, čini se da se većina američkih građana ne slaže s takvim stavovima. Prema ispitivanjima javnog mnijenja provedenih tijekom protekle godine, Amerikanci su i dalje duboko zabrinuti zbog opasnosti od međunarodnog terorizma, dok s druge strane ne brinu mnogo od rizika povezanih s jačanjem Kine ili ratoborne Rusije”, nastavlja autor članka.

Prema Tayloru, takve razlike u mišljenjima između američkih birača i državnog aparata u budućnosti mogu postati problem za zemlju.

“Promjena prioriteta navedenih u strategiji nacionalne sigurnosti odražava zabrinutost američkih dužnosnika zbog vanjskopolitičkih ambicija Rusije i Kine. Međutim, to može biti povezano i sa značajnim padom razine terorističkih prijetnji”, piše The Washington Post.

Prema izvješću “Centra za proučavanje terorizma Jane’s”, tijekom 2017. je broj terorističkih napada smanjen diljem svijeta, a značajno se smanjio broj civilnih žrtava terorizma. U posljednjih pet godina se broj civilnih žrtava smanjio za 45%.

Američka pomoć

Unatoč tome, američka se javnost nije prestala bojati međunarodnog terorizma. Prema prošlogodišnjoj anketi, 74 do 75% ispitanika smatra da je terorizam najveća prijetnja za SAD. Za usporedbu, 38 do 41% ispitanika je “vojnu prijetnju Kine” navelo kao glavnu prijetnju za Sjedinjene Države, a 30 do 47% sudionika ankete je spomenulo “teritorijalne pretenzije Rusije”.

Autor tvrdi “kako su rezultati istraživanja iznenađujući, jer za alarmantne dokaze kineske i ruske vanjske politike ne morate ići daleko i dovoljno je pogledati situaciju u Južnom kineskom moru i Ukrajini”.

Spomenuo je u navodno “uplitanje Moskve američke izbore 2016. godine”, kao i “očigledan dokaz pokušaja u Pekinga da utječe na američku politiku”, što su za Taylora “sve razlozi za zabrinutost”.

“Mnogi su rekli da je teroristička prijetnja za SAD pretjerana. Dokaz za to su i statistički podaci, prema kojima običan Amerikanac ima više šansi da umre od obične kosilice, nego da bude postane žrtva islamskog terorista”, piše Adam Taylor.

“Međutim, prijetnja terorizma je jednostavna za percepciju i posebno je stvorena da potiče strah. S druge strane, prijetnje koje dolaze iz Kine ili Rusije je teško razumjeti, jer SAD nisu neprijatelj ovih zemalja u čistom obliku”, smatra autor.

Amerikanci nisu usamljeni u svojim strahovima zbog terorističkih prijetnji.  Prema anketama provedenim u 38 zemalja svijeta, ISIL stanovnike planete puno više zabrinjava od Rusije ili Kine.

Međutim, autor članka napominje kako javno mnijenje ne određuje politiku Pentagona.

“Ipak, percepcija ne smije biti manje važna od stvarnosti, a ministar Mattis, kao i drugi članovi Trumpove administracije ne bi trebali prebrzo ublažiti terorističku prijetnju”, smatra analitičar.

“Za kraj, prije predsjedničkih izbora je terorizam za američke birače bio drugi najvažniji problem, odmah nakon gospodarstva države, a sposobnost da se zemlja zaštiti od budućih terorističkih napada je Trumpu i donijela pobjedu u predsjedničkoj utrci”, podsjeća Adam Taylor.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer