Published On: Tue, May 21st, 2013

Amerika uputila veliku poruku: Ne možemo riješavati vaše probleme, ali BiH će i dalje ostati protektorat

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Philip T. Reeker kazao je da BiH jeste i da će ostati suverena i jedinstvena država koja će ili napredovati na putu ka EU i NATO kao cjelovita država ili neće nikako napredovati.
Reeker se obratio studentima Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini (AUBIH) u Sarajevu na temu “Politička odgovornost za euroatlantsku budućnost”.
Reeker je iskazao svoje zadovoljstvo zbog mogućnosti da se obrati izravno studentima. On je kazao da tijekom svojih posjeta BiH inače puno vremena provodi s političarima, od kojih su neki, kako ističe, po deset, petnaest ili dvadeset godina na svojim funkcijama, dodavši da sama ta činjenica govori o potrebi da se mladi u BiH uključe u politiku .
Zamjenik pomoćnika državnog tajnika rekao je kako je u BiH postignut vrlo slab napredak nakon rata i kako BiH može, ai da mora bolje. On se osvrnuo na susjedne zemlje BiH i kazao da i građani BiH žele i zaslužuju prilike koje su dobili građani Hrvatske, Srbije i Crne Gore. On je istaknuo da su i SAD i Europska unija u brojnim prilikama izrazile podršku BiH i naveli točne korake koje stranački lideri trebaju poduzeti kako bi zemlja napredovala.
“Nažalost, stranački lideri takvu budućnost drže kao taoca, prikrivajući svoje istinske planove za fokusiranje na vlastite sebične političke ciljeve. Ovakav pristup odgovara uskim interesima nekolicine privilegiranih, dok je cijena koju plaćaju građani BiH zapanjujući. Stopa nezaposlenosti je previsoka, izuzetno je teško pokrenuti biznis, a korupcija i dalje guta previše vašeg zarađenog novca. Trebaju investitori, nova radna mjesta i nove šanse. A opet, za investitore treba sigurnost, stabilnost i strogo poštivanje vladavine zakona “, rekao je Reeker.
On je naglasio da je najbrži i najlakši način rješavanja ovih problema integracija u EU i NATO.
“Mi se možemo angažirati uz dobru volju i ponuditi ono što su naučile druge zemlje u tranziciji. Mi niti možemo, niti želimo rješavati vaše probleme, ali možemo i hoćemo, pružiti ruku prijateljstva, partnerstva i savezništva. Ali i lokalni akteri, dužnosnici, civilno društvo i građani, svi trebaju uraditi svoj dio posla da bi zemlja išla naprijed “, poručio je Reeker.
Govoreći o BiH, Reeker je podvukao kako se lideri entiteta u BiH konstantno međusobno okrivljuju za zastoj u zemlji. On je istakao da nije uopće bitno koji entitet u BiH je više napredovao ili se uskladio sa standardima EU.
“BiH jeste i ostat će suverena, jedinstvena država koja će ili napredovati na putu ka EU i NATO kao cjelovita država ili neće nikako napredovati”, poručio je zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika.
“Nisu samo komplicirane strukture vlasti odgovorne za trenutni zastoj u državi. Problemi u BiH nisu greška međunarodne zajednice, niti je odgovornost međunarodne zajednice da ih rješava. Ni u jednoj zemlji demokratsko upravljanje nije lako. Ali vaši lideri biraju da ne budu lideri, nego umjesto toga krive jedni druge ili međunarodnu zajednicu za svoje neuspjehe “, nastavio je on.
Reeker je kazao da postoje dva problema koji blokiraju napredak BiH.
“Za NATO je potrebno da se na državu uknjižiti vojna imovina koja je potrebna Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH. Za EU obveza provedbe odluke Sejdić-Finci Europskog suda za ljudska prava koja nalaže ukidanje diskriminacije prema nekonstitutivnim narodima kojima se ne dozvoljava da oni obnašaju funkcije u državnom Predsjedništvu i Domu naroda “, objasnio je.
On je istaknuo kako su ovi minimalni zahtjevi o kojima politički lideri raspravljaju više godina.
Reeker je poručio da je jako važno da su mladi u BiH svjesni toga da mogu napraviti promjene. On je kazao kako je od vitalnog značaja da bh.. lideri čuju zahtjeve mladih.
“Recite im što očekujete da urade kako bi ova zemlja išla naprijed. Smatrajte ih odgovornim za ostvarenje vaših očekivanja. Jasno im dajte do znanja što moraju učiniti kako bi 2014. godine dobili vaš glas. Mi vam jasno i iskreno želimo uspjeh. Naša poruka vašim političarima i vladinim dužnosnicima je jasna i konzistentna. Ispunjavajte obaveze i vratiti se reformama, a mi ćemo vas podržati na sljedećem koraku ka članstvu u EU i NATO “, rekao je Reeker.
tacno.net